13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Красимир Стойчев: Имаме амбицията да спечелим приза за най-зелен град

Бургас има амбицията да спечели приза за най-зелен град у нас. Това каза заместник-кметът по финансовите въпроси в община Бургас, Красимир Стойчев по време на официалната церемония по награждаването на победителите в конкурса „Зелен Бургас” 2014.

„Щастливи сме, че холандското посолство и останалите организатори са избрали нашия град, за да се проведе този конкурс. Бургас спечели приза за най-добър град за живеене два пъти. Добрите идеи на нашите архитекти, ландшафтни архитекти, урбанисти, се стремим да ги приложим в града. Добрите практики от Холандия сме ги взаимствали, тъй като най-големият проект на нашия град е този за интегрирания градски транспорт. Наши работни групи са посетили Ротердам, Утрехт с цел прилагането на бързите автобусни линии и интелигентните системи в Бургас”, каза Стойчев по време на церемонията.

По думите му, студентските концепции, които участват конкурса заслужават внимание. Според Стойчев някои от тях са абсолютно приложими при бъдещото развитие на Бургас. Сред най-атрактивните предложения бяха вертикални градини в различни части на града, парк край Мандренското езеро и дори идеи за градско земедлеие. Студентките Стела Динева и Христина Ковачева грабна първото място в конкурса с идея за поддържане на междублоковите пространства и парковете. Момичетата залагат на състезателния елемент в поддържаката, която според тях трябва да бъде отговорност на всички жители в един град.

Конкурсът е организиран от Посолството на Нидерландия и Съюза на урбанистите в България с цел да генерира концепции и идеи за устойчиво развитие на Южен Бургас. Церемонията на награждаването бе открита от Н.Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Холандия в България.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук