14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Кристиан Вигенин: Необходима е либерализация на визовите режими за Русия, Украйна, Молдова и Беларус

„Необходима е либерализация на визовите режими за Русия, Украйна, Молдова и Беларус. Външното ни министерство работи по този въпрос.“ Това заяви на среща с представители на турестическия бранш в Бургас, външният министър, Кристиан Вигенин. По думите му обаче, подобни действия биха отнели повече от две години, за някои от страните.

Според него, страната ни трябва да работи и по рекламната си политика, което от своя страна ще привлече повече чуждестранни инвеститори. Рекламни кампании за популяризиране на България трябвало да има и в чужди за нашия туристически пазар страни.

„Предстои ни подготвяне не конкретни предложения за решаване на проблемите, които стоят пред туристическия бранш у нас. Предприели сме стъпки за разрешаване на краткосрочните. През тази години успяхме да удвоим квотите за визи към Украйна. Оказва се обаче, че консулството ни в Беларус няма как да се справи с нарастналия туристически поток към България. Трябва да работим в тази посока. Въпросите с по-дългосрочен характер няма как да бъдат решени веднага“, обясни Кристиан Вигенин.

Той допълни, че МИЕТ е отпуснало 300 000 лева в началото на сезон 2013 – допълнителни средства за командироване на служители в консулските ни служби.

Цели две министерства пък ще правят анализ за привличане на туристи от страни, които до момента не са посещавали страната ни. Външният министър отправи поглед към Япония и дори Индия. Ще има ли готова стратегия на Министерство на външните работи и Министерство на икономиката и енергетиката за популяризиране на родния туристически продукт преди следващия сеозн така и не стана ясно. „Трябва да успеем да разширим органичения бюджет за реклама, който имаме в момента“, каза Вигенин.

Пред него бяха представени проблеми свързани с туроператорските фирми, който се оказали в пряка конкуренция с чужди такива, които работят у нас. Браншовиците отчетоха и спадове в някои пазари, сред които Германия и Чехия. Докато ръстът на руски туристи прескача шестте процента, то германските и чешките туристи у нас са намалели с до 20%. От Регионална туристическа камара настояха за по-агрвсивна реклама във Великобритания и Германия.

Само преди броени дни Вигенин е назначил посланик със специални поръчения по визоватата политика. „Ще анализираме внимателно плюсовете и минусите от начилието на изнесени визови центрове“, допълни още министърът. В Бургас Вигенин обяви, че извънредното положение в Кайро е планирано да продължи повече от месец. Той посъветва българските граждани да не пътуват до Египет изобщо, ако се налага.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук