29.3 C
Бургас
вторник, юни 18, 2024

Кристоф Ламбер и Кончаловски на фестивал в Бургас?

Кристоф Ламбер пристига през лятото в Бургас по време на Международния кинофестивал „Златна котва”, който се провежда за пръв път в дните от 13 до 19 юни. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Максим Генчев, режисьор и актьор. Организатор на фестивала е Асоциация „Българска кинокласика и култура“.  

снимка: monitor.bg

Чака се потвърждение за присъствието на Никита Михалков или Андрей Кончаловски като шеф на жури, засега по-вероятно е да пристигне Кончаловски. Големите имена от света на киното ще могат да бъдат видени в Бургас през юни”, каза още той.

Все още се подбират филмовите заглавия, които ще вземат участие във фестивала. „Кинокритикът Александър Донев е в Берлин и вече гледа филми и селектира, доверяваме се изцяло на професионалния му вкус. Той ще покани около 10 филма, а останалите до 45 ще пристигат по тяхно желание и ще пускаме най-доброто. Идеята е, че са добре дошли филми, създадени по класически литературни произведения от съответната страна т.е. за кратко време ние да научаваме максимално за различните страни. Наблягаме на значимостта на сценария, на общочовешките цели, които ще са екранизирани”, обясни режисьорът.

Има награден фонд, това е златна котва. „До началото на юни ние трябва да сме готови с пакета от филми и от 13 до 19 юни ще покажат 3-4 прожекции в театъра по всяка вероятност. Все още се обсъждат подробностите. Ще има по 4 прожекции на ден в града. Ще има и формат в края на туристически сезон- октомври месец, като целта да се обхване неговото начало и край. 

 Имаме предпочитания към частното българско кино, което сега навлиза много силно”, каза още Генчев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук