18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Хотелиери: Националните ни курорти да станат самостоятелни ареали

Националните курорти в България да станат обособени самостоятелни ареали, да се регламентира законово техния статут като понятие, да има ясна дефиниция – как те да се развиват, как да се финансират и как да разходват по най-добрия начин средствата. За това настояват представители на националните черноморски и планински курорти у нас. Елена Иванова, Бранимир БотевРешението бе взето на кръгла маса на тема: „Проблеми на националните курорти и пътя към тяхната самостоятелност”, която се проведе вчера в курорта „Елените”. На нея присъстваха заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, представители на Съюза на собствениците- Слънчев бряг, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, представители на курорта „Елените”, к.к. „Златни пясъци”, „Албена” АД, Приморско, „Пампорово” АД и др.

 

В присъствието на заместник- министъра, всички участници в конференцията се обединиха около искането и за създаване на Министерство на туризма. Всички тези искания ще бъдат обединени в една обща Харта, която ще бъде изготвена от браншовиците на работна среща следващата седмица. „С тази харта ще настояваме пред всяко следващо управление, исканията ни да бъдат изпълнени и да получим собствено министерство”, каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците- Слънчев бряг.

 

„Очевидно туризмът трябва да намери съответното свое адекватно представителство, по отношение на законодателство, изпълнителна власт, бюджет. Това са основните пунктове, по които ние сме съмишленици”, заяви заместник-министърът. Той съобщи, че органите от различни министерства и агенции, които осъществяват контрол над туризма са общо 15, а най- големият генератор на приходи, не получава адекватна част от бюджета и няма своя партньор, чрез който да си решава проблемите. „По същия начин, по който местните власти управляват една община, по същия начин би трябвало да има колективен орган , който да управлява тези ареали. ”.

 

Бранимир Ботев каза, че всеки седми лев в България се генерира от туризма. Отрасълът генерира 13,6 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната, а получава едва 10 милиона за реклама. „Парите все още не сме ги получили, надявам се другата седмица това да стане факт”, посочи Ботев. Той подчерта, че няма друга индустрия като туризма, която може толкова бързо да решава социални проблеми, чрез постоянна и временна заетост и индустрия, която да е реален път за устойчиво развитие на българските общини.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук