18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Кръгла маса през март ще решава проблемите в Слънчев бряг

Управителният съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг взе решение за провеждане на кръгла маса в Несебър, на която да бъдат решени основните проблеми на най-големия ни туристически комплекс. Форумът, с представители на Министерството на икономиката, Министерството на регионалното развитие, Община Несебър и всички  заинтересовани страни ще се проведе на 12 март. Основният проблем за решаване си остава собствеността на инфраструктура в комплекса. В момента тя се стопанисва от акционерно дружество, в което държавата държи 75% , останалите 25 % са собственост на дребни акционери. Дружеството обаче е в процес на приватизация и трябва принципалът, в лицето на министерството на икономиката, да вземе решение на кого да продаде улиците, тротоарите и зелените площи в комплекса.

Изпълнителният директор на „Слънчев бряг“АД Малина Стратиева отново заяви, че вариантът е държавата да купи изцяло инфраструктурата, като обезщети миноритарните собственици. Елена Иванова- председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг също смята, че това е един от вариантите. Според нея обаче инфраструктурата не бива да бъде продавана на частна фирма, както е в „Златни пясъци“ и най-добрият стопанин би била Община Несебър.

Общото събрание на Съюза на собствениците обсъди и проблема с грозните и неугледни бараки, пръснати из целия комплекс. Всъщност по-голяма част от тях се намират до самите хотели и площите са предоставени от самите хотелиери. Затова инициативата е в техни ръце и те трябва да проумеят, че неугледните сергии и бараки снижават туристическия продукт и пречат на бизнеса.

На редовното годишно отчетно събрание на Съюза на собствениците бяха обсъдени още въпросите с охраната на комплекса през летния сезон, шума от заведенията, спазването на Наредбата за обществения ред, както и защитата на потребителите на туристическия продукт. Бяха разгледани и различни предложения за промени в Закона за туризма.

На събранието присъстваха областният управител Константин Гребенаров, зам.-областният управител Златко Димитров, кметът на Несебър Николай Димитров,председателят на общинския съвет в Несебър Благой Филипов, зам.-кметът на Несебър Лазар Япаджиев, комисар Васил Василев – директор ПАБ Бургас, комисар Стайко Манев –
Началник РПУ Несебър, комисар Милен Димитров – директор на ОД на полицията в Бургас,комисар Николай Колев – нач. на ПАБ Слънчев бряг, председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, Емилия Елчинова – Главна дирекция „Контрол на пазара“,Благой Рагин – председател на БХРА /Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация/,вр.и.д. нач. на РДНСК Ваня Радева и Соня Енилова – председател на
Бургаската туристическа асоциация.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук