15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

КТБ няма да отвори на 21 юли

Нито една от двете банки в групата на Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да отворят врати на 21 юли, стана ясно от съобщение на БНБ. След като оздравителният план на централната банка не срещна подкрепа при консултациите при президента, централната банка съобщи че КТБ и Креди Агрикол България остават под специален надзор за три месеца, съобщи ВТВ.

КТБ, банкаПроцедурата беше стартирана на 20 юни с цел оздравяване на банката, след масово теглене на над 1 милиард лева за 3 дни. Два дни по-късно централната банка си постави срок – КТБ да посрещне клиентите си на 21 юли. В последствие обаче независима проверка не можа да установи какво е реалното състояние на КТБ, тъй като липсват документи за отпуснати кредити за 3,5 млрд. лева. В резултат БНБ подготви спасителен план, който предвиждаше пълна гаранция за парите на всички вложители в КТБ, дори и над 100 хил. евро.

Каква е дупката в КТБ така и не стана ясно – сумата, за която се говори, варира от 600 милиона лева до 3,6 млрд. лева. Спасителният план, който БНБ подготви, предвиждаше Фондът за гарантиране на влоговете, резервите на БНБ и фискалният резерв да осигурят необходимите средства. Вчера след 4-часови консултации при президента съгласие за специалния закон не беше постигнато.

Така банковата група ще остане затворена най-вероятно до 23 септември, ако междувременно парламентът не реши да се направят законодателни промени. Засега решение за отнемане на лиценза на КТБ няма. Ако това се случи и процедурата продължи по сега действащото законодателство, месец след отнемане на лиценза, управлението се поема от Фонда за гарантиране на влоговете. Законът гарантира влоговете на лица и фирми до 100 хиляди евро.

Стъпки към банковия съюз

БНБ вече задвижила и процедурата към присъединяване към банковия съюз, стана ясно още днес. Централната банка е осъществила контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на Европейската централна банка за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.

Започнали са и разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

Няма потенциален риск

След съобщението на БНБ от Комисията за финансов надзор (КФН) уточниха, че блокираните финансови инструменти на клиенти на КТБ като инвестиционен посредник не са изложени на потенциален риск.

Корпоративна търговска банка не отговаря пред кредиторите си с финансови инструменти и парични средства на своите клиенти, предоставени на институцията в качеството й на инвестиционен посредник.

Активите на клиентите на КТБ са защитени от закона и могат да бъдат прехвърлени при друг инвестиционен посредник или по собствена сметка на лицето. Прехвърлянето при друг инвестиционен посредник се извършва по искане на лицето по реда, предвиден в правилника на Централния депозитар АД, допълват от КФН.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук