18.2 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Кукери и маски превзеха Созопол на Сирни Заговезни

Кукери и маски изпълниха площада пред Амфитеатъра в Созопол. За пети пореден път на Сирни заговезни тук се проведе събора на маскарадните игри.

Кукерови дружинки от селата Равадиново, Зидарово и Росен пресъздадоха обредите  със засяването и заораването на нивата, обхождането на домовете, прекадяването на питата.

Ако кукер не е играл в селото ви  годината няма да е берекетна и плодородна, гласи народното поверие.

В  дружината задължително има цар и царица, доктор, баба, бръснар поп и мома. В Странджа обаче централно място в заема „белия кукер”.

Созополчани пазят традицията на маскарадите и маскарадните игри, отглас на Дионисиевите мистерии. За разлика от кукерските игри, където участват само мъже, в маскарадите жените са най-активни.

Дамите от клуба на пенсионера „Чайка” днес си спомниха времето, когато маските са обикаляли Созопол за да гонят злите духове.

Маскарадните игри завършиха с награждаване на съставите.

Тракийското дружество „Яне Попов” все награда за най-масово участие. Кукеровата дружина от с. Росен-  за най-атрактивен ритуал, от с.  Зидарово- за най-автентично представяне на ритуала.

 Председателят на общинския съвет в Созопол Красимира Германова награди най-малката участничка в събора- Мария Николаева от Равадиново и най-възрастната- Кера Неделчева от клуб  ”Българка” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Созопол.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук