12.1 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Кулинарен фест събра майстор готвачи от три държави в Бургас

Първата по рода си международна Кулинарна изложба и уъркшоп „Вкусовете на Черно море” в Бургас се превърна в истински празник за сетивата и даде заявка да стане традиция. 28 майстор готвачи от Гърция, Украйна и България не само, че приготвиха най- вкусните си домашни гозби, но и споделиха рецепти и обмениха опит. Събитието се проведе в ресторанта на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” (бившият ТОХ). 9То се организира по проект „Черноморски ареал за култура и изкуство” (BASACA), финансиран от съвместна Оперативна програма „Черноморски басейн 2007 – 2013”. Партньори по проекта са Община Комотини – Гърция, Сдружение „Платформа АГОРА – клон Бургас” и Агенция за подкрепа на културни инициативи „KusiCreaVision” – Украйна.

В рамките на Кулинарния уъркшоп готвачите от Гърция, Украйна и България през целия ден демонстрираха как се готвят черноморски деликатеси от традиционната кухня на всяка от страните. Тричленно жури, съставено от преподавателите Панайот Цветков и Росен Янакиев и един от ръководителите на проекта – Райна Миланова, дегустира всяко едно от домашно приготвените ястия и раздаде само отлични оценки. Наградата „Носители на най- богатите вкусови качества на Черноморския регион” спечели отбора на готвачите от Гърция, Украинските майстори завоюваха званието „Най- добро ансамблово съчетание на постни и месни ястия”, а българският отбор бе отличен за „Най- добро съчетание на вкусове от Странджа и Черно море”. Всички участници получиха специален сертификат.

 

20150829_185150Готвачите представиха домашни ястия, сред които основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.

 

Любителите на вкусната храна научиха много от триковете, с които си служат в кухнята нашите баби, когато редят трапезата за всеки празник. Трите богато аранжирани маси съблазняваха дори тези, които спазват най-строгите диети. Участниците бяха подредили най-доброто от традиционната кухня на трите държави. Българските домакини приготвиха рибни ястия за Никулден, баница с булгур от Странджа, миди с ориз, ръчно месена пита по малкотърновски, боб на фурна и много други изкушения. От Украйна отново поднесоха риба, борш, компот, домашна водка, традиционен черен хляб със сланина, туршия и още много деликатеси. Гърция представи най-сложните рецепти, според журито. При тях обаче видяхме и много сходни методи с българската кухня. На трапезата дори присъстваше свинско със зеле по тополовградски, а рецептата една от домакините бе наследила от своята баба – българка. Най-младата сред гъркините – Мария, представи много интересна рецепта за питата, която бе нарекла Фануриева. „Тази пита се прави за празника на свети Фанурий. Ако сте си загубили ключа или мъжа, правите тази пита и веднага го намирате. А рецептата – слагам брашно, стафиди и… другото е моя тайна”, каза Мария и обра аплодисментите на всички участници и гости на кулинарната изложба.

 

Кулинарното шоу е част от проекта „Черноморски ареал за култура и изкуство”, който се провежда в следващите десет дни. Неговата цел е културен обмен между трите държави, обновяване и обогатяване на културния живот в региона „Черноморски басейн”.

В Бургас се провежда и международен пленер по живопис „Черноморска палитра”. На подбрани от самите художници места в Бургаския регион те рисуват забележителностите и местните хора. Картините им ще бъдат експонирани на 5-и септември в „Интерхотел България”.

 

Третото събитие в рамките на проекта е детска творческа работилница, в която 50 малки сръчковци изработват накити и сувенири с природни материали по темата „Чудеса от морето”. Малчуганите ще покажат своите творения по време на изложбата на художниците.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук