9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Кунева в Бургас: Може и да влезем в Шенген до края на годината

Има реален шанс България да се присъедини към Шенгенското пространство до края на настоящата година, обяви при посещението си в Бургас вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси, Меглена Кунева. По думите й, към момента само две страни членки на ЕС са против присъединяването на странати ни към единната визова система. 

Меглена Кунева

Днес Кунева инспектира техническата готовност на „синята ни граница“ при Пристанище – Бургас. Вицепремиерът се запозна и с цялата налична техника на „Гранична полиция“. Предстои й проверка и на Летище – Бургас.

„Има върху какво да работим. Основна наша задача е реформа в правосъдната система. Пропуските, които имаме там обаче не бива да се обвързват с кандидатурана ни за членство в Шенгенското пространство, тъй като страната ни има техническата готовност за присъединяване“, каза Меглена Кунева.

Тя се качин на борда на един от петте гранични катери, с които България разполага. Плавателните съдове са съвсем нови и са снабдени с всички системи за наблюдение и контрол на „синята граница“. Сред техниката, която разгледа вицепремиерът бяха: газ анализатор, портативна система за разпознаване на лица или така наречената „туптяща система“, мобилна лаборатория и детектори за радиация.

Очаквайте подробности.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук