11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Кунева: Морските ни граници са готови за Шенген

 

Вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева инспектира днес  техническата готовност на „синята ни граница“ при Пристанище и Летище Бургас. Кунева заяви, че страната ни е изпълнила критериите по отношение на техниката и обучението на  специалисти.

„Сините граници на България са готови за Шенген и морските и въздушните . Много проверки, много разговори. Тези проверки не са правени само от нас самите, от българските власти, имали сме много мисии, и диагнозата е абсолютно категорична-готови сте, на техническо ниво сте готови. Оценява се сигурността на границите ни , а не съдебната система, която разбира се е друга голяма  и тежка тема, от която България не се отказва.

Вицепремиерът се качи на борда на един от петте  гранични катери, с които България разполага. Плавателните съдове са съвсем нови и са снабдени с всички системи за наблюдение и контрол на „синята граница“. Сред техниката, която разгледа вицепремиерът бяха газ анализатор,  система за разпознаване на лица, мобилна лаборатория и детектори за радиация.

Тодор Апостолов – командир отделение „Охрана на държавната граница” – Бургас. В товар със скрап беше открита капсулка с цезиев хлорид , който силно радиоактивен и ако не бяхме го открили ефектът на замърсяване можеше да бъде доста сериозен.

На Летище Бургас Меглена Кунева се запозна с пропускателния режим и с новите електронни гишета, с които разполагат само летища с над 40 милиона пътникопоток. С тях се извършва бърза и качествена проверка на  граждани на ЕС. По време на проверката на вицепремиера Кунева стана ясно, че в края на летния сезон ще бъдат монтирани 16 мониторни детектора за откриване на радиоактивни материали. По думите на вицепремиерът от 2010 г. България е готова на 100% за качествен въздушен контрол.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук