10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Къщата на Георги Шагунов става музей

Къщата, в която е живял Георги Шагунов, да стане музей на музиката – за това настоява Инициативен комитет. Част от къщата на ул. „Филип Кутев“ 2 А все още е държавна собственост и в момента е в лошо състояние. На нея стои паметна плоча, която отбелязва, че тук е живял в продължение на 50 години Бащата на музиката в Бургас. Части от плочата, които изобразяват медни инструменти, са откраднати и трябва да бъдат възстановени. Чрез дарителство се поддържа и гробното място на композитора.

Именитият български композитор и диригент, капелмайстор на 24 Черноморски пехотен полк, е оставил в наследство над 1 500 музикални произведения от всички жанрове. Той има принос в развитието не само на военната музика, но и на всички инструментални и певчески състави, както и на музикалното училище в града. Затова не случайно е наричан Баща на музиката в Бургас и е обявен приживе за почетен гражданин.

Георги ШагуновПровокиран от възможността да бъде съхранена къщата на Георги Шагунов в Бургас и в нея да бъде обособена музейна сбирка за многостранното дело на Бащата на музиката, секретарят на Ловно-рибарското дружество „Лебед“ Невен Каравасилев пръв подари ценен исторически документ на Инициативния комитет.

Каравасилев разказа, че неговият прадядо Георги Василев и Георги Шагунов са членували заедно в настоятелството на тогавашното Ловно-стрелческото дружество „Сокол“. Ловното настоятелство е поискало и получило от Община Бургас парцел, където е сегашният стадион „Черноморец“. Там с пари и труд на ловците е издигната каменна сграда, която още може да се види на стадиона. Ловците засадили фиданки, разселили фазани и сърни и Бургас е имал своя ловен парк, където са отдъхвали всички граждани.

Шагунов е бил председател на Контролния съвет и е контролирал финансовата дейност на сдружението. През 1926 година той изготвя Правилник за местна взаимноспомагателна посмъртна каса, който документ е запазен и бе дарен за бъдещия музей.

През последните два месеца членовете на Инициативния комитет са проучили държавните военни архиви, откъдето също са събрали непотърсени до момента исторически материали. Заснети са документи, записани са разговори с представители на организации, които притежават или събират архиви, както и с живи участници в събития, имащи отношение към темата.

Проектът „Бащата на музиката в Бургас Георги Шагунов и Градът на независимите“ е частично финансиран от Община Бургас и ще бъде представен на 4 декември от 17 часа в салона на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. Участие ще вземе композиторът Кирил Дончев, който е ръководил Духовия оркестър на Бургас, дирижирал е произведения на Шагунов и помни маестрото от детските си години.

Гости на тържеството ще бъдат Данка Георгиева – директор на Държавен архив – Бургас, където се обработва нов фонд за Шагунов; секретарят на Ловно-рибарско дружество „Лебед“ Невен Каравасилев, съхранил спомени и документи. Възпитаници на музикалното училище по духови инструменти и Духовият оркестър при НУМСИ с диригент Христо Кожухаров ще покажат своите умения.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук