15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Лаборатория „ЛИНА“ празнува 18 години! Отвори врати за своите връстници /ВИДЕО/

Медицинска лаборатория „ЛИНА” празнува 18 години от своето създаване, като отвори врати за свои връстници. Това са 20 единадесетокласници от паралелката по биология на Математическата гимназия в Бургас, чиято е мечта е да следват медицина. Бъдещите лекари с интерес наблюдаваха проби под микроскоп и се запознаха с това какъв е пътят на кръвната проба от взимането й до готовия резултат. В света на клиничната лаборатория ги въведе д-р Пламена Хараланова.

Лаборатория „Лина“ обучава млади специалисти. Иска да ги задържи в България /ВИДЕО/

Връстниците на „Лина” се запознаха отблизо с реалната работа на специалистите в лабораторията. Заедно със своя класен ръководител Елена Станчева имаха възможност да разгледат високоспециализираната и модерна апаратура, с която се извършват широка гама изследвания. Обиколката на учениците проследи пътя на взетите пробите през всички звена за изследване в медицинското заведение.

„Скъпи ученици добре дошли в царството на вирусологията. Силно казано царство, защото тук не виждате клетъчни линии, не виждате опитни бели мишлета. Знаете, че вирусите не са като бактериите. Ето виждате, това е една бърза диагностика, която се нарича RPR Carbon. Тя се позитивира още първите седем дни от заразяването на пациентите“, разясни пред учениците д-р Татяна Николова, вирусолог в лаборатория „ЛИНА”.

Повече от 30 бъдещи помощник-фармацевти практикуват в лаборатория „ЛИНА”

Специалистите в лабораторията са отдадени не само на своите пациенти. След получена от здравното министерство акредитация, лечебното заведение се превърна в база за специализация на младите лекари у нас. Работната атмосфера в лабораторията впечатли и учениците от природо-математическата гимназия в Бургас: „Първоначално най-много ме впечатлиха методи за изследване на кръв. Запалих се още повече по биологията. Това тук е част от научния живот. Интересно е да се сблъскаш лице в лице с тази обстановка“, каза Стоян Анастасов.

„Мен ме впечатлиха технологиите, с които работят тук както и точността на изследванията, които правят. Смятам, че това е така, защото е се използва много модерна технологията, на европейско ниво. Живот и здраве, ако се реализирам като лекар, може и тук да работя някой ден“, пожела си Даниел Узунов. Лекарите от „ЛИНА” пожелаха на учениците след няколко години да ги посрещнат отново, но вече като студенти по медицина.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук