13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Легенди от Несебър, Созопол и Поморие – бъдещи сюжети за киноленти

 Участието на трите общини – Несебър, Созопол и Поморие, на IX-тия Международен фестивал за късометражно кино  „В двореца“ в Балчик,  бе ключов момент във вчерашната програма. Пред публика от цял свят бяха представени презентации, благодарение на които всеки един от участниците се докосна до историята и сегашните възможности на градовете. Филмовите творци споделят, че, наред с другите проблеми в киното, липсата на подходящи сюжети е сериозно предизвикателство за тях. 

По време на международния форум в работните срещи се  обсъдиха начините за намиране на подходящи истории, които да станат сюжети за филми. Трите Черноморски общини представиха движимото си и недвижимо наследство – легенди, митове, предания, градски истории, като възможни идеи за бъдещи киноленти.

Кметовете имаха възможност да разкажат непопулярни истории, забравени приказки, като градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи запозна публиката с кладенеца на любовта, Петър Златанов, кмет на Поморие, избра да представи легендата за лековитото аязмо в манастира „Св. Георги“.

Кметът на Несебър Николай Димитров разказа за чудотворната икона на Божията майка – „Св. Богородица – Владетелка на живота“, която чрез едно пътуване до Гърция и обратно обедини два народа с общи корени.

По-късно в импровизирано студио на БНР в прохладната градина на „Двореца“  – до моста на въздишките, градоначалниците се включиха в предаване, посветено на културата. Медийният интерес към събитието беше продиктуван от нестандартната форма на представянето на трите общини  – за първи път  в историята на фестивала, което ангажира кметовете с поредица от интервюта, дадени за БНТ, БНР, бТВ, „Дарик“ радио, радио „Варна“, канал „Добруджа“.

Руска телевизия също прояви интерес към трите общини и по-специално към история, която връща времето 22 века назад. Става дума за войната между Аполония и Месабрия за солниците на Анхиало, която северните кинаджии искат да филмират. Това би била още една възможност както за създаване на добър имидж и на трите общини, така и за развитие на филмов бизнес в тези райони на Бургаска област.

В следобедните часове на деня кметовете на Несебър, Созопол и Поморие се срещнаха с градоначалника на Балчик  – Николай Ангелов. В разговора взе участие и директорът на филмовия фестивал Цанко Василев, като бяха обсъдени възможности за доразвиване дейността на форума, като пътуващо кино, което да гостува  в морските общини с участие на първенците от тазгодишната надпревара.

Вечерта, в розариума на Двореца, участниците бяха поканени на коктейл, даден от Несебър, Созопол и Поморие. С отбрани храни от Южното Черноморие, на чаша поморийско вино, организаторите, домакините и гостите отново обсъдиха възможността  догодина сценарии за филмите да са хилядолетните истории и легенди от морските общини.

И за да бъде насладата за сетивата завършена, един от талантите на Несебър – Симона Велкова, показа красотата на своя глас чрез вдъхновените си изпълнения на хитови поп и рок песни. Така присъстващите се докоснаха, освен до гастрономическите изкушения, гъделичкащи вкуса им, и до омайното звучене на гласовете на юг от Балчик.img_8525-1.jpgnesebar-pomorie-i-sozopol-na-festa-v-bal4ik1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук