14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Лекари пришиха откъснатото ухо на момче пострадало в катастрофа

Лекари от Бургаската болница пришиха откъснатото ухо на 19-годишно момче, пострадало в катастрофа. Реконструктивната операция е извършена от д-р Даниел Петков – началник на отделението по „Уши, нос и гърло” в МБАЛ-Бургас, д-р Ивайло Илиев от същото отделение и анестезиолога Михаил Милушев.

„От травмата в катастрофата пострадалият беше с почти пълна ампутация на външната част на ухото – ушната мида. Тя се държеше на 3-4 мм. тъкан. За щастие той няма да има проблеми със слуха, защото е засегната само външната част на ухото. За нас такива операции не са рядкост и не представляват сложност”, каза д-р Даниел Петков.

Момчето с инициали М.З. е оперирано в понеделник, малко след като е транспортирано в Бургаската болница. Операцията е продължила около два часа.

От началото на година в отделението по „Уши, нос и гърло” са извършени 684 операции, като реконструкциите след травми са само малка част от тях.

„В момента в отделението се лекува младеж, който е с разкъсано тъпанче след ударен шамар. За да възстановим слуха му направихме пластика. Взехме тъкан от собственото му ухо и я присадихме, така че да замести тъпанчевата мембрана”, каза д-р Петков.

Сред най-сложните операции извършвани в отделението са черепните реконструкции, като много от болните са с комбинирани черепно-мозъчни травми, които налагат съвместната работа на  ушни лекари и неврохирурзи.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук