13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Леонардо ди Каприо грабна Оскар за най-добър актьор за „Завръщането“

Леонардо ди Каприо разтуптя дамските сърца с ролята си в романтичния касоразбивач „Титаник“, изуми с арогантното си поведение във „Вълкът от Уолстрийт“ и завладя публиката с превъплъщението си в образа на легендарния предприемач, пилот, авиоинженер, режисьор и продуцент Хауърд Хюз в „Авиаторът“.

За да се намира в най-добрата позиция за спечелването на дългоочаквания Оскар обаче бяха необходими седем месеца снимки в изключително сурови условия. С роля, в която почти не продумва, Ди Каприо най-сетне спечели жадуваното отличие, предаде Ройтерс.
След шест номинации, пет от които актьорски и една като продуцент през 25-годишната му кариера, 41-годишният Леонардо ди Каприо вече е носител на Оскар.

В благодарствената си реч Ди Каприо не пропусна да се изяви и като природозащитник, споделяйки, че хората не трябва да приемат планетата за даденост.

В драмата „Завръщането“ актьорът се превъплъщава в образа на трапера Хю Глас. Действието в лентата, режисирана от Алехандро Гонсалес Иняриту, се развива през 1822 година. Героят на Ди Каприо е изоставен от спътниците си да умре сред пустошта, след като е нападнат от гризли. Въпреки това траперът оцелява, борейки се с изключително сурови условия, и планира своето завръщане и отмъщение.

Ролята в „Завръщането“ вече донесе редица отличия в наградния сезон за Леонардо Ди Каприо, сред които Златен глобус, БАФТА и приза на американската Гилдия на филмовите актьори.

Ди Каприо, известен с многобройните си връзки с топмодели и все още ерген, придоби зрялост и се превърна в един от будещите най-голямо възхищение актьори, както и в поддръжник на редица каузи за опазване на околната среда.

Холивуд вече приема факта, че Лео е съзрял и се е „кротнал“ от бурните си дни на палав ерген“, заяви Том О’Нийл, основател и главен редактор на сайта Голддерби, който прави прогнози за водещите награди в шоубизнеса.

Леонардо ди Каприо получава първата си номинация за Оскар още като тийнейджър – за най-добър актьор в поддържаща роля, със завладяващото си изпълнение в „Защо тъгува Гилбърт Грейп„.

Романтичните му превъплъщения в „Ромео и Жулиета“ и „Титаник„, развълнували дамските сърца, са подминати от Академията за кинаматографично изкуство и наука.

Трябва да минат 10 години, преди Леонардо ди Каприо отново да попадне в полезрението на имащите право на глас за Оскар-ите и през 2005 да получи номинация за най-добър актьор за ролята си в „Авиаторът„. Следват номинации за главните роли в „Кървав диамант“ (2007) и „Вълкът от Уолстрийт“ (2014), както и номинация като продуцент на „Вълкът от Уолстрийт“, съревноваващ се за приза за най-добър филм. При всички тези случаи Ди Каприо не успя да отнесе у дома най-престижното отличие в света на киното.

Сега обаче, с ролята му в „Завръщането„, Оскар-ът е вече е част от колекцията наЛеонардо ди Каприо. „В този образ той вложи не 100, а 300 процента от себе си. Всички знаем колко е отдаден на каузите за опазване на околната среда. Смятам, че времето, което прекара сред суровата природа за снимките на филма, работейки при изключително тежки условия, му помогна да изгради едно забележително изпълнение“, споделя редакторът на сп. W Стефано Тончи.

С ролята си в „ЗавръщанетоЛеонардо ди Каприо надделя за дългоочаквания първи Оскар в кариерата си над Брайън Кранстън за „Тръмбо„, Мат Деймън за „Марсианецът„,Майкъл Фасбендер за „Стив Джобс“ и Еди Редмейн за „Момичето от Дания„.

Източник: БТА

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук