12.6 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Летище Бургас става отново бензиностанция на американската армия

Очаква се правителството да разреши четири самолета цистерни КС-135 да излитат и кацат на Летище Бургас от 12 май до 12 юни т. г. , съобщава в-к „Труд“. Те ще зареждат с гориво във въздуха американски бойни самолети. Причината за акцията е, че по това време американската авиобаза „Инджирлик“ в Турция ще бъде затворена за рутинна поддръжка. Според пресцентъра на Министерския съвет самолетите цистерни ще зареждат бойни машини, които участват в операцията за поддържане на сигурността в Афганистан.

image_886453_2.jpgЕксперти обаче не изключват от услугите на летящите цистерни да се възползват и изтребители, участващи в операция „Зората на Одисей“ срещу режима на Кадафи в Либия. Основания за това дават официални съобщения, че базата в Инджирлик досега е снабдявала с гориво въздушните асове, бомбардиращи Триполи. Според информация от 31 март т. г., публикувана на сайта на американските ВВС, 39-а ескадрила за логистична поддръжка в Инджирлик зарежда във въздуха именно катарските изтребители, участващи в „Зората на Одисей“.Летището в Бургас е използвано от самолети цистерни през 2001 г. за операция „Трайна свобода“ в Афганистан и през 2003 г. за войната срещу Ирак.

 На бургаското летище отново пристигат самолети цистерни на американската армия. Те ще зареждат с гориво във въздуха бойни самолети от 12 май до 12 юни т. г. Снимка “Труд”

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук