14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Лиляна Павлова: 100 млн. лв. по ОП „Региони в растеж” са гарантирани за Бургас

1 млрд. лева ще бъдат похарчени за саниране на панаелни сгради у нас. Голяма част от зданията с над 36 апартамента ще получат пари за конструктивно укрепване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Това ще доведе до значителни възможности за икономия на електроенергия. Програмата има много голям икономически ефект, тъй като в нея ще се включат много български фирми. Това ще осигури заетост в региона. Това каза на среща в Бургас, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

lilyana pavlova 1

По думите й, в община Бургас се наблюдава напредък по отношение на сдружаване на собствениците в блоковете и намирането на най-добрия вариант за всяка една отделна сграда. „Това се дължи на сформирания екип към местната администрация, който оказва помощ на желаещите да се включат в програмата. Средства за саниране ще бъдат осигурени и за апартаментите, които са държавна или общинска собственост”, увери Лиляна Павлова.

Регионалният министър е обсъдил с кмета и областния управител въпроса с приключването на всички проекти, които се изпълняват от община Бургас. Става дума за проекти за над 250 млн. лева, изпълнявани за текущия програмен период по Оперативната програма „Регионално развитие”.

„Рискови проекти няма. До края на годината ще бъдат довършени. През април ще направим анализ на спестените средства по програмата, с което ще доразширим инвестицията в рамките на програмния период  2007 – 2013 година”, обясни Павлова и допълни:  „Надяваме се, че програмата „Региони в растеж”, част от новия вече програмен период 2014 – 2020, ще бъде одобрена до средата на лятото. Нейният общ бюджет е малко над 3 млрд. лева. Към момента имаме предварително дефинирани проекти за над 100 млн. лева, само за община Бургас. Има възможност за финансиране на туристически атракции, образователна инфраструктура и др.”

Лиляна Павлова е на мнение, че още тази година да започнат и процедурите за избор на строители за реализирането на първите проекти по остта „градска среда”.

„В пътната инфраструктура имаме няколко проекта, които трява да бъдат довършени.  Конкретно за община Бургас, това е ремонт на пътя до кв. „Сарафово”. Това е лицето на града за туристите, които пристигат. Имаме предвиден бюджет за частична рехабилитация на критични участъц и в цялата област.  Работи се и по разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг. За съжаление виждаме, че от 2012 година напредък по този проект няма. Всички документи, които намираме в АПИ са с дата 2012 година и от тогава няма движение по тях. Двете най-критични точки са обходите на Поморие и Ахелой. Процедурите за Поморие текат. Трябва да имаме процедурна екологична оценка. Чак тогава ще може да се задвижи строителството. Предстоят ни и отчуждителни процедури. Тази година обаче това няма да се случи”, каза още регионалният министър.

Важен за региона е и проекта за обхода на Малко Търново, стана ясно по време на срещата на Лиляна Павлова с кмета Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков. „Имаме да довършваме 3 км. Поставяме си задача за довършването на този участък. Там ще бъдат необходими малко над  1 млн. лева”, обясни Павлова. Тя допълни, че се работи и по проектирането на изцяло мостово съоръжение до Веселие. За изпълнението му ще се кандидатства пред Междуведомствената комисия по бедствията и авариите. За новия мост на Веселие ще са нужни около 2 млн. лева.

Ето каква е визията на правителството и за плажовете, според министър Лиляна Павлова: „Със създаването на Министерство на туризма, идеяата е да подкрепим туристическия бранш в максимална сатепен. Това министерство трябва да обединява всички дейности, свързани с туризма. Тепърва обаче ще се обединяват дейностите, по които да работи това министерство. Сега те са разхвърлени в различни държавни структури. Една от тези дейности е стопанисването и управлението на морските плажове. Идеяата ни е до края на тази година, управлението и стопанисването на плажовете да остане ангажимент на Регионалното министерство. При приемането на законодателни промени това на туризма вече ще може да се разпорежда с тях. Това може да се случи от 1 януари 2016 година.“

По думите на Павлова, кампанията по отдаването на плажовете на концесия през тази година ще започне мрез март и ще продължи до края на април.

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук