13.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Лимит за рецепти в аптеките

Здравната каса налага лимит за рецептите, които фармацевтите могат да обработват. Това става ясно от проекта на договор за аптеките през 2014 година. НЗОК вече публикува официална информация на Интернет страницата си. Ограничението важи за лекарствата, които се плащат от касата.

www.zdravnaposhta.net

Средно по 6 минути трябва да отделя всеки фармацевт за обработката на една рецепта и по 3 минути за протокол. Ако се окаже, че аптеката е изпълнила повече рецепти, отколкото могат да се обработят за отчетния период от две седмици, касата няма да плати за всички. Така има опасност да останат клиенти, които не могат да бъдат обслужени.

Гилдията на фармацевтите е разделена на две. Срещу правилото са от големите вериги с аптеки, а зад него са от Фармацевтичния съюз. „Правилото се залага по идея на Българския фармацевтичен съюз, идеята е да се увеличи контролът“, обясниха от НЗОК. Оттам казаха, че има аптеки, които отчитат нереално висок брой рецепти и по този начин той може да се намали. „Ако има реакция срещу тази идея, сме готови да я преразгледаме“, категорични са от касата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук