28.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Литературна вечер в памет на Реджеб Кюпчю

Вечер в памет на Реджеб Кюпчю ще събере на 28 юни /петък/ в Бургас приятели и почитатели на неговото поетично наследство. Организатор на литературното събитие е Турският културен център в Бургас, който носи името на поета. Специални гости на  поетичната вечер ще бъдат съпругата и сина на Реджеб Кюпчю – Джемиле Кюпчю и Ердинч Кюпчю. Участие в паметната вечер ще вземат приятелите на поета Венда и Георги РайковиСтихове на Реджеб Кюпчю ще прозвучат в изпълнение на артисти от драматичен театър „Антон Страшимиров” – Разград. Изненади са подготвили деца от училищата, носещи името на Реджеб Кюпчю  в селата Топчийско и Сини рид, община Руен.

Реджеб Кюпчю е един от поетичните символи на Бургас. Той е живял в морския град от 1956 година. Работил е като учител и журналист. Близки негови приятели са били Христо Фотев, Илия Буржев, Недялко Йорданов, който става редактор и на една от книгите му.

Реджеб Кюпчю е автор е на книгите “Въпросите продължават”/1962 г./, “Животът не е сън”/1965 г./, “Приятели мои, да тръгнем”/1967 г./. Носител е на наградата за поезия на Бургас.

В едно от най-известните си творби поетът възкликва: „Аз не съм чужденец,
аз съм твой син…
Българийо,
аз съм твой син
и мои са твоите пътища!”

Очаква се паметната вечер, която ще започне от 19 часа в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”, да споделят представители на Генералното консулство на Република Турция в Бургас, културни сдружения от страната, много писатели, общественици и  граждани

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук