13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Ловци и еколози въстанаха срещу идеята за Зоологическа градина до „Горно Езерово“

Ловци от Бургас възроптаха срещу инвестиционното намерение за изграждането на Зоологическа градина в землището на квартал „Горно Езерово”. Според тях, теренът, избран за обособяването на атракциона, бил крайно неподходящ.

„Имаме концесионен договор с Регионална дирекция по горите за използването на терена. Това е ловна зона. Там и сега има фазани, чакали, сърни. Договорът ни е за 15 години”, каза по време на общественото обсъждане за парка днес, секретарят на бургаското ловно сдружение „Лебед”, Невен Каравасилев. Ловците са на мнение, че мястото няма да е удобно и за самите посетители, тъй като се намира в непосредствена близост до езерото „Вая” където било същинско свърталище на комари.

„Ще унищожите безценни хабитати. Оттам преминава миграционният път на птиците „Виа Понтика””, алармираха природозащитници. По думите им, мясото било привлекателно за десетки застрашени видове. Проектът за изграждането на зоологическа градина в Бургас бе представен днес от проектантското студио „Урбанико”. По план, атракционът ще се строи на няколко етапа, като първо ще се започне със зоните „Европа” и „Африка”.

Идеята е там да има както познати местни, така и екзотични видове, които да обитават близка до естествената им среда на живот – редки представители от семейство елени, камили, сови, соколоподобни, хищници, чифтокопитни, зайцевидни, гризачи и др. В екзотичната селекция ще попаднат замбари, теменги, паякообразни, маймуни, африкански ушати сови, далматински соколи, леопарди, медоеди, хермелини.

Възможностите за изграждане на подобрен атракцион бяха обсъждани през 2010 година

Предложението, което бургазлии видяха днес прилича по-скоро на огромен район за развлечение, който включва в себе си и зоологическа градина. По план в парка трябва да има зелено училище, природонаучен музей, терариум, изследователски център. Гостите ще могат да посетят и ботаническа градина, множество детски площадки, кътове за отдих и дори ветеринарна клиника, която ще обслужва не само обитателите на парка.

Проектантите уверяват, че дейностите няма да засегнат природните дадености на района. За да бъде паркът наистина ЕКО ще се прави и локална пречиствателна станция. Съществуващите растителни видове ще бъдат основни елементи в ландшафта.

Паркът ще приюти повече от 600 вида растения и животни

След като зоните „Европа“ и „Африка“ бъдат напълно завършени ще се пристъпи към отварянето на „Северна и Южна Америка“ и „Океания и Австралия“. На по-късен етап бургазлии ще се дивят и на животни от Азия и Арктика. Предвижда се изграждането на достъпна среда за хора с увреждания. Според проектантите, локацията на парка е добра тъй като се намира до основен път и в близост до спирка на градския транспорт. Все още не е ясно колко точно ще струва изграждането на подобна зона. Предстоят още няколко обществени обсъждания.

От местната администрация обявиха, че са отворени за прелдожения от граждани, организации и др. обществени структури. Електронните пощи за връзка били на официалната Интернет страница на община Бургас.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук