23.2 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Лондон е най-посещаваният град, Банкок, Париж, Сингапур и Дубай се нареждат в първата петица

За трети път през последните четири години Лондон се нарежда на първо място в списъка от предпочитани дестинации от международните пътници според годишното проучване MasterCard Global Destination Cities Index, което беше обявено днес. За четвърта поредна година индексът класира най-посещаваните 132 града в света.

 

London (1)В челната петица са и Банкок, Париж, Сингапур и Дубай, които са свидетел на голямо увеличение на международните пътници в резултат на растящата средна класа, иновациите в сектора на луксозните пътувания и нарастващата нужда от бизнес пътувания. Индексът също показва, че този растеж ще продължи благодарение на повече технологии и инструменти за сътрудничество в помощ на бизнеса.

 

Според проучването Лондон ще посрещне 18.7 милиона международни пътници през 2014 г. Очакваните посетители в останалите градове от челната петица са:

Банкок – 16.42 милиона

Париж – 15.57 милиона

Сингапур – 12.47 милиона

Дубай – 11.95 милиона

 

Лондон„Индексът показва трайна голяма необходимост и интерес към пътуванията по въздух – както с бизнес, така и с лична цел“, каза Ан Кернс, президент „Международни пазари“, MasterCard. „Посочените тази година най-популярни международни дестинации подчертават постоянното значение на градовете като бизнес, културни и икономически центрове. И точно тук се включваме ние. Всеки ден ние помагаме на потребителите и бизнес организациите да вземат максималното от наличните възможности за пътуване, включително безопасен и сигурен начин да платят, независимо къде се намират по света.”

 

Що се отнася до България, по-голямата част от гражданите планират да пътуват в страната през 2014 г. според последните резултати от годишното изследване на MasterCard MasterIndex България, което се провежда сред активните картодържатели в страната – 45% от тях планират да пътуват в чужбина тази година, което е увеличение от 13% в сравнение с предишното изследване MasterIndex от началото на 2013 г. 30% планират да изкарат ваканцията си в чужбина, а Гърция е най-популярната дестинация (31%). Гърция се класира доста преди останалите четири най-популярни дестинации – Турция (18%), Великобритания (13%), Германия (10%) и Италия (9%).

 

Артур Туремка, генерален мениджър за Балканите, MasterCard, коментира: „Резултатите от нашето последно изследване MasterIndex показват, че българските картодържатели имат все по-голямо доверие в безопасността на картите, които ползват в чужбина, като над 60% от анкетираните казват това. Картите MasterCard и Maestro, които предлагат финансовите институции в България, имат допълнителни ползи като пътни и здравни застраховки и затова сме сигурни, че в бъдеще разплащателните карти ще станат благонадежден спътник на повече картодържатели, когато пътуват в чужбина.”

 

Безценни тенденции

В целия свят се очертаха няколко ключови тенденции:

Азия и Тихия океан – Този регион е дом на половината от най-предпочитаните десет дестинации, като Сеул стига до това място за първи път.

Европа – Тази година 67% от международните посетители в Лондон са от други европейски градове – знак, че икономиката на Европа става по-силна.

Латинска Америка – Лима запази позицията си от 2013 г. на най-бързо растящия град, като за първи път се нареди на първо място в Латинска Америка.

Близкия изток и Африка – Дубай е един от най-бързо растящите градове от челната десятка и на път да задмине Париж и Сингапур през следващите пет години.

Северна Америка – Регионът се развива сравнително последователно от създаването на индекса, като се очаква Чикаго да стане най-бързо развиващият се американски град тази година.

 

За MasterCard Global Destination Cities Index

MasterCard Index of Global Destination Cities класира градовете според общия брой пристигнали международни пътници и похарчените средства извън граница от същите тези посетители в съответните градове, както и прогнозира растежа на посетители и пътници през 2014 г.

 

Използвани са общественодостъпни данни за международните посетители и похарчените от тях средства във всяка от тези 132 дестинации чрез направени по поръчка алгоритми, като се отделя специално внимание да се отстрани т.нар. влияние на центъра на градове като Сингапур, Амстердам и Франкфурт.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук