18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Лондон обмисля данък за работодателите наели българи

Властите в Лондон обмислят въвеждането на данък за работодателите, които ще наемат евтина работна ръка, каквато са българите и румънците в началото на 2014 г. Тогава трябва да отпаднат всички ограничения за свободното движение и труд в рамките на Европейския съюз за гражданите на тези две държави.

Великобритания е отворена икономика, която се нуждае от най-интелигентните и динамични млади хора, пише вестник „Дейли Телеграф“. В същото време изданието отчита, че нискоквалифицирана имиграция не носи печалба, а високите й нива вероятно ще донесат по-скоро негативни последствия за икономиката.

Медиите в Обединеното кралство коментират още, че нямало как да бъдат спрени работодателите да наемат чужди граждани, които се задоволяват с ниското възнаграждение. Но държавата можела да се намеси, при това без да бъде обвинена от Европейската комисия в беззаконие, като например въведе нов данък при наемане на евтина работна ръка, пише в. „Монитор“. Това щяло да направи нискоквалифицираните работници по-скъпи, а новата система за данъчно облагане да осигури допълнителни приходи в хазната, които да бъдат използвани на инфраструктура, социални грижи, здравеопазване и други.

Това не е първият опит на властите в Лондон да ограничат достъпа на българи и румънци до трудовия си пазар. Кампанията започна още през лятото на миналата година с изказванията на добилия у нас популярност британски евродепутат Найджъл Фараж, заради когото Великобритания бе порицана от Европейската комисия.

Междувременно стана ясно, че и Холандия не иска безработните българи и румънци. Информационният портал „Дъч нюз“ разпространи данните от проучване, според което около 81% от холандците са против границите да се отворят за източноевропейците от догодина. Допитването е направено от местния социолог Морис де Хонд сред 1300 души по поръчка на Партията на свободата, която не крие негативното си отношение към имигрантите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук