13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

„Лукойл“ отчете загуба от 136 млн.лв

Годишния финансов отчет за 2011 г. на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД сочи, че е реализирана балансова загуба, след изплащане на данъци, в размер на 136 млн. лв. През 2011 г. са платени данъци и осигуровки за сметка на работодателя в размер на 528 млн. лв. Въпреки негативния финансов резултат дружеството няма просрочени задължения към държавния бюджет, както за отчетната година, така и към настоящия момент.

            През 2011 г. в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД е преработен 5 млн. 63 хил. т.нефт и 743 хил. т. мазут.

 

Днес се проведе годишно общо събрание на акционерите на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД. Присъстваха представители на 40 205 483 броя акции или 99,60% от капитала на Дружеството.

            На събранието присъстваха Александър Величков, като упълномощен представител на мажоритарния акционер LUKOIL Europe Holdings B.V., както и на ОАО „ЛУКОЙЛ”, Цветан Цирков – упълномощен представител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Общото събрание на акционерите прие изнесения от Председателя на Управителния съвет Сергей Андронов доклад за дейността на дружеството през 2011 г.

 

При реализацията на инвестиционната програма в Дружеството бяха усвоени  над 188 млн. долара. Инвестиционната програма на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД бе насочена към повишаване ефективността и конкурентноспособността на Дружеството, включващата реконструкция и модернизация на вече съществуващи активи, с което се поддържа високотехнологично ниво на производствените мощности, както и към строителството на нови производствени обекти. Това гарантира безопасност при експлоатацията им и конкурентна ефективност на работата им. С цел повишаване надеждността на оборудването през февруари м.г. е проведен капитален ремонт на инсталация „Газова сяра-2” и профилактика на още 6 инсталации.

В средносрочна перспектива в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД се планират редица мероприятия, които ще доведат до значително повишаване на финансовия резултат на Дружеството. Основният проект и най-важен фактор за икономическото развитие на Дружеството е строителството и въвеждането в експлоатация през 2015 г. на Комплекс за преработка на тежките остатъци /Хидрокрекинг на гудрон H-oil/. С този проект Дружеството кардинално ще повиши ефективността си и ще се нареди сред водещите рафинерии в Европа.

Редица проекти целят повишаване на енергоефективността, основните от които са свързани с реконструкция и строителство на нови котли-утилизатори и реконструкция на пещи. Продължава и модернизирането на контролно-измервателните прибори и системи за автоматизация на управление на технологичните процеси и централизирането им в Единна операторна зала. Строителството на новите инсталации в Дружеството и реконструкцията на съществуващите е съобразено с екологичните норми и изискванията за безопасност на производството.

 

Паралелно с това се планират и редица мероприятия, свързани с развитието на Пристанищен терминал „Росенец”, което ще обезпечи възможността Дружеството да генерира допълнителни доходи и ще повиши логистичните възможности на завода. „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД сключи договор за концесия върху Пристанищен терминал „Росенец”, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение – Бургас, за 35 години от 30.07.2011 г. С концесията Дружеството получи право да извършва пристанищни услуги – обработка на товари и морско-технически услуги, за извършването на които се изисква използване на пристанищна територия и/или пристанищни съоръжения. В съответствие с условията на договора Дружеството има задължение за инвестиции в обекта на концесията в размер на 44, 200 млн. евро.

През 2011 г. „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” разреши още един много важен за дейността проблем. В Дружеството бяха монтирани на 100% всички уреди, които осигуряват непрекъснат режим на наблюдение и контрол с Агенция „Митници”. Така отнетият лиценз на фирмата бе възобновен.

По отношение на персонала ръководството на дружеството работи в направленията, свързани с подобряване организацията на труда, повишаване производителността, повишаване на квалификацията на персонала, изследване и повишаване мотивацията на работещите в дружеството, трудовите възнаграждения. Предоставени са социални преференции, гаранции и компенсации на работещите в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД в съответствие с Колективния трудов договор.

Дружеството продължи своята благотворителна дейност. Осъществи се дарение на 360 хил. лв. в рамките на съвместни програми с кметовете на гр. Бургас и гр. Камено. Средствата бяха насочени към социалната интеграция на деца-сираци, възрастни хора, опазване на културно-историческото наследство.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” дари в полза на Община Бургас спортната зала „Нефтохимик” и общежитието, намиращи се в к-с „Лазур”.

Дейността на Дружеството бе отбелязана и с редица награди:

– За втора поредна година Дружеството запази лидерската си позиция в бизнес класацията на в. „Капитал” ТОП 100, където спечели две награди – „Най-голяма българска компания по приходи” и „Най-голяма българска компания в сектор Горива”.

– Нефтена компания „ЛУКОЙЛ” удостои Дружеството през 2011 г. със званието „Най-добра организация в Групата „ЛУКОЙЛ” за 2010 г. в направление нефто-газопреработка и нефтохимия;

-. „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” за поредна година е класиран от Делойт в класацията ТОП-500 на най-големите компании в Централна и Източна Европа. Сред българските фирми е на 1-во място, а сред всичките 500 от Централна и Източна Европа заема 41-во място;

– „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” бе удостоен с голямата награда на Българска търговско-индустриална камара – диплом за 2011 г. Високото отличие бе присъдено на Дружеството за цялостен принос в развитието на регионалната икономика, постигнат, постигнат ръст в експортната реализация на продуктите и направените значителни инвестиции.

Във връзка с отрицателния финансов резултат на Дружеството /загуба/, Общото събрание на акционерите прие решение да не се разпределя печалба за финансовата 2011 г. и да не се изплащат дивиденти.

За регистриран одитор за проверка и заверяване на Годишния финансов отчет на Дружеството на 2012 г. бе преизбран „KPMG България” ЕООД, гр. София.

Съгласно изискванията на Закона за независим финансов надзор Общото събрание на акционерите на Дружеството избра одитния комитет на Дружеството.

За дейността им през финансовата 2011 г. бяха освободени от отговорност членовете на Надзорния и Управителен съвет на Дружеството.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук