12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Магистрала или езеро

Новият план за управление на Атанасовско езеро трябва да бъде приет в най-кратки срокове. Разработването му продължава години, а природозащитници от БФ „Биорзанообразие“ и Българско дружество за защита на птиците, все още очакват важния документ.

Над 200 са бележките и становищата по изготвянето на плана, които са внесени за разглеждане в МОСВ и РИОСВ – Бургас, съобщи ръководителят на проекта за възстановяване и дългосрочно опазване на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро /Солта на живота/, Дияна Костовска.

По думите й, планът е необходим заради актуализирането на самата среда около езеро, която непрекъснато се променя. Нови за района се оказват и инвестиционните апетити от последните години. Как ще повлияе всеки един проект на територията или в близост до защитения резерват, трябва да стане ясно именно от плана.

Костовска даде за пример бъдещите идеи за свързване на АМ „Тракия” с АМ „Черно море”. Ако проектът бъде осъществен, отсечката би преминавала на метри от бреговете на езерото.

„Планът за управление, има за цел да оцени точно такъв тип инвестиционно предложение. От него трябва да стане ясно какъв би бил ефекта върху езерото. Границите на буферната зона също са важни, те трябва да са отразени в кадастъра и да отговарят на действителността. Установихме много неточности в сега съществуващите документи и въздушните снимки, които направихме. Имаме цял обект за наблюдение на птици, който според кадастралния план се намира във водата, а обектът си е на сушата, посещава се, мислим и за изграждането на още туристическа инфраструктура“, каза още Костовска.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук