16.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Магнетитните пясъци на Бургас влизат в арт-инсталация! Търсят й място

Свойствата на прословутия черен бургаски пясък ще показва арт инсталация, която ще намери място в Морската градина. Идеята е на адвокат  Йосиф Герон и предстои да бъде реализирана след няколко месеца. Днес пред журналисти, Герон показа макет на инсталацията, която работи с електричество, магнити, морски пясък и вода.

„Работя по тази идея от дълго време. Всичко започна след като прочетох няколко негативни коментара за черния пясък в Бургас – написани от хора, които явно не знаят какво всъщност прави този пясък черен. Срещнах се с кмета Димитър Николов и му казах: „Черният ни пясък има нужда от реклама!”. Той застана категорично зад идеята за създаването на тази арт -инсталация”, обясни Йосиф Герон.

Магнитните свойства на черния пясък /заради съдържанието на магнетит/ демонстрира създателят на представената инсталация – инженерът Юлиан  Федченко. Устройството представлява магнитна подкова, която в оригиналния си вариант ще бъде с размери метър на метър, изработена от метал и стъкло. Разбъркването на пясъка ще става ръчно, а смяната на фигурите, които ще се получават от полепналия по скритите отзад магнити, ще става автоматично.

Предстои община Бургас да определи място за поставяне на инсталацията. Засега се обсъждат два варианта, сред които са пространството около капаните и това около Графична база – Бургас. Корекции по самата идея ще има, за да се гарантира безпроблемна работа на системата в завършения й вариант. Според Герон, след монтирането й ще бъде нужда поддръжка като смяна на водата и пясъка, почистване и захранване с електричество. По всяка вероятност през зимата водата ще се източва, каза авторът на идеята.

„Надявам се, че средствата, които съм събрал до момента, ще ми бъдат достатъчни, за да мога да подаря тази арт -инсталация на Бургас и бургазлии ”, каза Йосиф Герон.

244cc3530df520437181cf1e5b5976b489f1ff4a5a70963fba8583232b954be7Пясъкът на Бургаския плаж е черен заради високото съдържание на магнетит, който е феримагнитен  минерал, един от няколкото  оксиди на желязото и част от групата нашпинелите. Магнетитът притежава най-силни магнитни свойства от всички естествено срещани минерали на Земята. Някои го смятат за лечебен, когато е съчетан с дългото му излагане на слънце и морска вода. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук