16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Майка и син укривали ДДС

Върховният касационен съд потвърди решение на апелативните магистратите от Бургас,  с което Илиян Желев (собственик и представляващ ЕТ „Белана –Илиян Желев“), гр. Ямбол и майка му Валентина Желева( негов пълномощник от 2002 г.) са признати за виновни в престъпление срещу данъчната система на страната, като за година и половина са укрили ДДС в размер на 94 071.03 лева.

Присъдата  е произнесена от ОС- Ямбол. След въззивната проверка Апелативен съд – Бургас е отменил съдебния акт в гражданско-осъдителната част.

Илиян и Валентина Желеви от Ямбол са осъдени за това, че като съизвършители, при условията на продължавано престъпление от 15.08.2005 г. – 15.01.2007г. са избегнали установяването и заплащането на данъчни задължения в особено големи размери, като са потвърдили неистина в подадени пред НАП справки-декларации по закона за ДДС, чрез използване на документи с невярно съдържание – общо 121 броя фактури, даващи право за данъчен кредит в размер на 94071.03 лева, без реално по същите да са осъществени доставки.

Илиян Желев е осъден  на две години лишаване от свобода, а Валентина Желева – на две години и шест месеца лишаване от свобода и конфискация на недвижим имот –апартамент. Илиян Желев е признат за виновен и в това, че на 30.05.2007 г. е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 94 071,03 лв., чрез извършването на сделка с търговско предприятие,  с което за сумата от 5 000 лв. продал фирмата си ЕТ“Белана- Илиян Желев“ гр. Ямбол и е осъден на две години и шест  месеца лишаване от свобода.

Съдът е определил  изтърпяването на наложеното на подсъдимия Желев  общо наказание две години и шест месеца лишаване от свобода и определеното на майка му наказание две години и шест месеца лишаване от свобода да се отложи  за изпитателен срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

Апелативен съд –Бургас  е отхвърлил предявения от министъра на финансите, като представител на държавата, граждански иск солидарно против двамата подсъдими за сумата от 94 071.03 г. представляваща имуществени вреди от престъплението поради изтекла давност.

ВКС е приел решението на бургаските съдии като правилно и законосъобразно и го е оставил в сила.

Постановеният съдебен акт е окончателен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук