11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Майка убила дъщеря си, поиска по-лека присъда

Жена от Сливен, осъдена за убийството на дъщеря си, обжалва наказанието си от 6 години лишаване от свобода пред Бургаски апелативен съд. Според решение на първоинстанционният съд в Сливен, Атанаска Колева е виновна за това, че през август миналата година умишлено е умъртвила малолетната си рождена дъщеря.

©Снимка: texastribune.org

Колева трябвало да лежи зад решетките при първоначален общ режим. Според обвинителния акт подсъдимата и няколкомесечното й бебе били настанени в Комплекс за социални услуги в гр. Сливен. На 22.08.2013 г. тя се скарала с приятеля си и го заплашила, че ще убие малката. Независимо от усилията на социални работници и на други обитатели на Комплекса, тя пуснала детето през терасата на втория етаж на сградата. То паднало от височина 5,20 м и въпреки оказаните му медицински грижи, починало на другия ден.

Подсъдимата Колева обжалва присъдата на Окръжен съд – Сливен с молба да бъде намалено постановеното й наказание на 3 години лишаване от свобода, както и да бъде променена квалификацията на деянието, за което е осъдена в „убийство, извършено в състояние на силно раздразнение”. Защитникът й посочва в жалбата, че тя е неосъждана, направила е самопризнания и съжалява за случилото се. Колева имала труден живот и тежко социално положение, нейната личност била с ниска обществена опасност.

Адвокатът пледира пред въззивния съд днес, че „извършеното представлява реакция на гняв към онзи, който е отказал да полага грижи за нея и тяхното дете”. Посягайки на детето, подсъдимата наказвала своя приятел. Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас поиска присъдата да бъде потвърдена, а ако се намали наказанието, то да не бъде съществено. Той обърна внимание, че първоинстанционният съд е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимата е признала вината си. Наказанието на Колева е било определено при превес на смекчаващите отговорността й обстоятелства, значително под минималния срок, предвиден в Наказателния кодекс. Прокурорът смята, че обществото „няма да приеме убийството на дете, без никаква причина и мотив от собствената му майка, да се наказва с условно наказание”.

Апелативен съд – Бургас ще обяви решението в едномесечен срок.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук