21.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Макрон официално встъпи в длъжност като президент на Франция

Центристът Еманюел Макрон официално встъпи в длъжност като президент на Франция, съобщи БТА.

На церемония в Елисейския дворец председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс обяви Макрон за осми президент на Френската република.

„Французите избраха надеждата и победата“, заяви Макрон. Европа ще бъде изградена на нови основи и ще получи нов тласък, обеща той.

Церемонията по встъпване в длъжност на новия президент започна със среща на четири очи с досегашния държавен глава, социалиста Франсоа Оланд, който приключи петгодишния си мандат. Разговорът продължи повече от предвиденото.

Макрон и Оланд обсъдиха държавните дела, включително предаването на кодовете за достъп до системата за изстрелване на ракети на страната., уточнява Ройтерс.

Досегашният френски президент Франсоа Оланд напусна Елисейския дворец под аплодисментите на гостите и насъбралото се пред сградата множество, след церемонията по предаване на властта на новоизбрания държавен глава, 39-годишния Еманюел Макрон.

Макрон, който става най-младият френски президент, придружи Оланд до колата му, след което се върна на площадката пред входа на президентството и позира за снимка, хванал ръката на 64-годишната си съпруга Брижит.

24 часа

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук