19.3 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Малина Стратиева: Лошата реклама ще ни помогне през този сезон, благодарим ви BBC

„Има заявен интерес от немски туроператори за възвръщане на семейния туризъм в България. Добри са записванията от Великобритания към момента, за което благодарим на BBC, определено. Добри са записванията на туристи от Русия, Беларус и Украйна. Не следва да се притесняваме, че туристите от тези страни ще намалеят заради кризата в Украйна и проблемите с руската валута.” Това каза пред zonaburgas хотелиерът и бивш директор на к.к. Слънчев бряг, Малина Стратиева.

Малина Стратиева

По думите й, престоят на тези туристи винаги е по-кратък. Записванията пък са в последния момент. „Смятам, че в момента лошата реклама, която показва България като евтин пазар, ще бъде много добра за тези туристи. Това ще пренасочи платежоспособни руснаци, украинци и беларуси от по-скъпи дестинации към страната ни, главно заради проблемите с рублата. Ситуацията на Кримския полуостров също е благоприятна, тъй като територията вече отпадна като дестинация за самите украинци”, коментира Стратиева.

Според нея, страната ни винаги печели ако има проблеми в съседите. Важно е и какво решение ще вземе България в тази ситуация, за да не допусне отлив от туристи. Относно туристическата борса в Берлин, което е може би най-важна за браншовиците, Стратиева коментира:” Туристическите борси в наши дни губят ефективността си. На борсата в Берлин една голяма част от щанда бе заета от общинните. Аз не виждам мястото им там. Явно има европейски проекти, които изпълняват и присъствието им по тях е задължително, но в крайна сметка на кого се представят тези общини?”, запита Малина Стратева.

Тя е категорична, че туристическата борса е за уточняване на последните нива на записване, което дава информация на хотелиерите и неправителствения сектор, в който общините не попадат.

Бившият директор на Слънчев бряг не подмина и проблемите в комплекса, които сякаш се задълбочават през последните години. Тя не вижда вариант за разрешаването им към момента.

„Никой не иска да реши тези проблеми. Явно за някои така е по-добре-  и за общината, и за акционерното дружество. Трудностите пред комплекса обаче не са толкова остри, колкото тези, които стоят пред правителството. Искат се резки, непопулярни действия. Всички се борят не за това да има ред и порядък, а за да бъдат просто избрани”, отсече Малина Стратиева.

Относно ситуацията с борда на директорите тя коментира: „Целта на предишния и на сегашния борд е да се раздадат павилионите, а не да се реши проблема с инфраструктурата например. Неразборията, която в момента цари там води до загуби за туристическия бранш. Явно бизнесът не желае да работи по правилата на държавата, която все още има най-тежката дума при управлението на Слънчев бряг. Вече 12 години частния бизнес не може да формира ясна позиция за собствеността – един път е на община Несебър, в следващия момент е на държавата. Това създава впечатление, че ние сме винаги против каквото и да било предложение. Знаете, че липсата на правила винаги е полезна за някого.”

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук