23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Малина Стратиева – изп. директор на „Слънчев бряг”АД -„Никой не строи върху дюните, а само се залесява за да се естетизира района!”

 -Г-жо Стратиева, какъв е точно проблемът със строителството на дюните в курорта „Слънчев бряг“?

-Според мен клуб „Екогласност“, заедно със „Съюза на собствениците“,  раздухват фалшиви скандали в Слънчев бряг и винаги със се замисляла защо ги правят. След проверка на РИОСВ-Бургас, на „Слънчев бряг“ АД е наложен административен акт, затова, че изгражда парк в местността „Бабата“ и извършва залесяване на пясъчните дюни.Според акта ние сме нарушили Закона за защитените територии. Държа да отбележа, че ние сме залесили терена с така наречените дървета-пясъчник, растения, които виреят точно в такава среда, укрепват дюните и ги съхраняват по някакъв начин.Явно обаче тези дръвчета са много по опасни за екологията от тоновете бетон, които се излива на плажа на Слънчев бряг ! Предписанието на екоинспекцията е да бъдат изкоренени тези дървета, както и да се спре монтирането на дървените пътеки, въпреки че те са изградени именно по предписание на РИОСВ за да преминават по тях туристите, а не да тъпчат безразборно дюните.Една от тези пътеки е от 1974 година и е изградена на 30 см. над пясъка.Преди сезона трябваше да е ремонтираме, но след заповедта на Министерството на екологията и екоинспекцията в Бургас, тази дейност трябва да бъде прекратена. Или най-общо казано, хотелиери и еколози се вдигнаха на бунт срещу изграждането на парк в Слънчев бряг!

-В сигнала до медиите от политически клуб „Екогласност“ се твърдеше, че на дюните всъщност се извършва незаконно строителство, а тук няма такова?

-Вие сами може да видите, че строителство няма! В момента тук ремонтираме пътя, който е изграден 1968 година. Този път съществува в ЗРП-то на комплекса.Парадоксът е , че в сегашния план даже част от дюната не е обозначена , но въпреки това ние  я запазихме… Пак повтарям, нас ни обвиняват ,че извършваме залесяване, с което, според еколозите, сме спрели естественото развитие на дюната…На моя въпрос, дали преминаващите бъгита не нарушават повече дюните, те ми отговориха, че ние трябва да направим ограда, сигурно бетона, че трябва да имаме охрана, която да спира туристите да минават, нещо което аз не бих си позволила да направя, имайки предвид, че Слънчев бряг винаги е бил и ще си остане туристически комплекс. За хотелиерите обаче той явно не такъв!

-Каква всъщност е връзката на „Слънчев бряг“АД с фирмата концесионер на плажа, тъй като информацията беше, че всъщност актът е наложен на концесионера?

malina_stratieva1.jpg-Актът, наложен на концесионера е за паркинг, който попада в концесията, а този за залесяването е съставен на „Слънчев бряг“АД. Дружеството  всъщност е инвеститор и изпълнител на проекта. Ние имаме споразумение с фирмата концесионер „Ирида 71″ и този парк е вписан в схемата на техните обекти. Искам обаче да обясня за акта за въпросния паркинг.Пак се натъкваме на парадокс! Този парк е изграден през 1968 година и в този смисъл със същата сила може да бъде издадено предписание за премахването на хотел „Амфора“, например, който е изцяло изграден на дюните, за премахването на басейна пред хотел „Делта“, който също е построен в концесионната, защитена територия.Това са съоръжение, които са построени много преди да бъде приет Законът за защитените територии, 1894 г,. и никой до сега не е поставял под въпрос законността на тези обекти. Но явно сега, това естетическо облагородяване на района, на някой от хотелиерите му пречи и не му харесва. Тези дюни бяха потънали в мръсотия, от тук изнесохме над 100 камиона мръсотия, от фекалии, до спринцовки от наркомани! Питам се къде бяха тогава екозащитниците и защо дюните бяха потънали в мръсотия? Явно на хотелиерите наоколо тази мръсотия им е допадала повече, отколкото това залесяване.

-Ще обжалвате ли акта за административното наказание?

-Да ще обжалвам, въпреки че доводите ми няма да бъдат приети от шефа на РИОСВ г-н Симеонов. По закон стойността на акта е от 500 до 10 000 лева. Явно аз съм доста голям престъпник и предполагам, че на „Слънчев бряг“АД ще бъде наложен максималния размер на глобата.Странното е това, че никога не съм допускала, че ще бъда наказана, затова че съм посадила дръвчета! Оказва се обаче, че у нас това може да се случи….

-Ще изкорените ли дръвчетата?

-Този акт- изкореняване на дръвчета, аз лично няма да го предприема! Нека еколозите, които подадоха сигнала, да дойдат да ги изкоренят! Искам лично да видя как това ще се случи….

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук