13.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Малкият корморан идва през февруари на вашия десктоп

Малкият корморан е предложението за февруари от календара за 2014 година създаден по проект „Живот за Бургаските езера”, изпълняван от Българско дружество за защита на птиците.

Снимката на малкия корморан може да използвате като тапет за десктопа на вашия компютър, като тя ще ви помогне и да не забравяте датите на месеца. В подходящата резолюция може да изтеглите тапета: ТУК

Малкият корморан заменя къдроглавите пеликани, които бяха предложението за началото на годината. През всеки от 28-те дни на февруари ще виждате малкия корморан и това ще ви помогне да разпознавате вида по-лесно в естествената му среда. В езерата, обаче, през следващия месец заедно с малките корморани ще продължат да се хранят и къдроглавите пеликани преди да поемат към езерото „Сребърна” или Делтата на река Дунав, където се размножават.

В края на февруари ще изпратим зимата и ще посрещнем пролетта през март с гривестата чапла, която е един от редките и много красиви обитатели на езерата. Често рано на пролет няколко гривести чапли кацат в близост до посетителския център в защитена местност „Пода” и е лесно да бъдат наблюдавани, дори и без помощта на бинокъл или оптична тръба.

Малките корморани предпочитат бургаските езера, като място където откриват нужната им храна, но също така и като място на което отглеждат малките си. Кормораните гнездят заедно с бялата лопатарка, сивата, голямата бяла, нощната и ръждивата чапли, както и с блестящите ибиси в смесената колония, намираща се в защитена местност „Пода”.

След като в продължение на много години малките корморани избягваха да строят гнезда и да създават потомство край езерата на Бургас, след подобряване на състоянието на водоемите в защитената територия, птиците отново загнездиха там.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук