13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

Малък корморан отново гнезди в защитена местност Пода

По време на редовния мониторинг на Бургаските езера миналата седмица бяха установени нови попълнения в смесената чаплова колония в защитена местност „Пода“. Към сивите чапли, които загнездиха още през март и вече са достигнали над 80 двойки, са се присъединили малки корморани и нощни чапли. 6 двойки малки корморани и 26 двойки нощни чапли строят гнездата си на тамариксите в северната част на защитената местност.

корморан

Последното гнездене на малки корморани  в защитената местност беше през 2011 г. когато на същите дървета гнездяха 30 двойки от вида. Всички птици активно събират гнездови материал от остатъците от косенето на тръстика на големият земен остров в северната част на Пода. Така изчистването на този остров по време на природозащитната бригада „Атанасовско езеро“ има допълнителна полза за птиците.

В колонията са наблюдавани също така и първите две двойки бели лопатарки и присъствие на първите ръждиви чапли. В разгара на гнездовият период през април и май очакваме популацията на тези видове да се увеличи и към тях да се присъединят и други видове, които тепърва пристигат – малка бяла чапла, гривеста чапла и блестящи ибиси.

С интерес следим и чапловата колония в рибарници „Вая“. Миналата година там беше регистрирано гнездене на около 10 двойки малки корморани. За сега там има само около 30 двойки сиви чапли, но очакваме към тях да се присъединят в последствие и други видове. Заради обилните валежи и наводнения през зимния период  рибарници Вая са много пълноводни и около тях има много разливи, които предоставят добра хранителна база за чапли, лопатарки и ибиси. Това ще повлияе положително върху развитието на колонията тази година. Очакваме скоро да чуем и характерното „бучене“ на големия воден бик  в рибарниците./ Снимки: Светослав Спасов

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук