18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Манолова ft. Стамболиев: Омбудсманът предлага фонд срещу презастрояването

Голяма част от българските общини си спестяват главоболия и неприятности, като умишлено не правят достатъчно за избирането на обществени посредници. Това обяви в Бургас обмудсманът на Републиката Мая Манолова, която представи новия обществен защитник на морския град. След решение на местния парламент от края на април, поста заема Тодор Стамболиев. Манолова е категорична, че гражданите имат нужда от защитата на омбудсманите, защото безобразията – и на местната, и на централната власт, и на администрацията, продължават да бъдат огромни.

Шест годишната сага с избора на обществен посредник в Бургас приключи с избора на Тодор Стамболиев. Той поема поста от Таню Атанасов, чийто мандат изтече още през 2011, а от тогава до края на април, изпълняваше временно длъжността. В Бургас Мая Манолова заяви, че всички големи, развиващи се общини би трябвало да разбират необходимостта от защитник на гражданите: „Хората наистина се чувстват слаби и смачкани пред властта на администрацията и е нужно във всяко едно по-голямо населено място да има обществен защитник, на когото гражданинът да се оплаче, който да направи проверка по неговия случай.”  

Ще бъда достоен посредник. Моята критика няма да бъде самоцелна, а обоснована, заяви от своя страна новия омбудсман на Бургас, Тодор Стамболиев: „В работата си ще се ръководя от принципите на прозрачност. Можете да разчитате на мен по всяко едно време. Ще бъде отворен изцяло към гражданското общество.”

При посещението си в Бургас Мая Манолова обяви още, че ще предложи създаването на национален фонд за разрешаване на проблема с презастрояването. Според нея, чрез него ще бъдат обезщетявани всички засегнати страни, ще се запазят и малкото останали зелени площи в българските градове.

Мисля, че проблемът национален. Подобни случаи има в столичния квартал „Младост“, в старозагорския парк „Бадечка“, в Морската гадина във Варна, в пловдивския квартал „Тракия“, а сега разбирам – и в Южния парк в София“, допълни омбудсманът на Републиката.

Зачестяват и оплакват от своеволията на частни съдебни изпълните, които злоупотребяват с власт, допълни Манолова. Само за миналата година жалбите в Бургаско са над 100.  Омбудсманът се ангажира още в петък да внесе пакет от законодателни промени, които да ограничат правомощията на частните съдебни изпълнители.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук