11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Маратон и планинско колоездене за 20-тия юбилей на Парк Странджа

„Фестивалът на зелениката” ще бъде кулминацията на събитията, с които ще се отбележи  20-тата  годишнина от създаването на най-голямата защитена територия у нас-  Парк Странджа. Празникът , който носи името на вечнозеления храст, съхранил се  на  територията на Европа, единствено в Странджа, се провежда от 2003 г.  На 9 и 10 май ще бъде неговото 12 издание, съобщи инж. Владимир Димитров- директор на природния парк.

През юни Паркът ще бъде домакин на голяма Международна конференция, като акцентът в нея ще бъде екологичният туризъм.  В защитената територия има пет природни резервата, 19 защитени местности и 7 природни забележителности. Тъй  като планината не е била засегната от последния ледников период ,тук се наблюдават  64  реликти вида, като 7 от тях се срещат единствено в Странджа.

В момента  дирекцията  работи  по проект  ” Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа”. Неговата стойност е близо 6 млн.лв. и включва мерки за опазване на 12 ценни видове на територията на парка, създаване на 11 нови туристически маршрута, поставянето на 138 информационни табели и още:

В рамките на проекта е разработена и образователна програма за ученици „Природата на Странджа”.

Екипът на парк Странджа разряза днес и огромна торта, с която почерпи всички приятели на уникалната планина.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук