10.4 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Маринка на бунт срещу каменна кариера, жители блокираха пътя за Турция

Близо 2000 жители на бургаското село Маринка блокираха за кратко международния път за Турция. Причината за протеста им е предстоящото изграждането на каменна кариера в близост до селото. До мястото където ще се изгражда кариерата се проведе протестно шествие, в което се включи и бургаския кмет Димитър Николов, бургаски депутати от ГЕРБ и БСП и общински съветници.

Кметът на селото иска среща с екоинспекцията в Бургас, за да разбере дали на терена е правена оценка за въздействие върху околната среда. Това което се знае до момента е, че през 2009г. министерски съвет е предоставил концесия на фирма „Берил” за добив на камъни в местност Крушака, но Районната инспекция отказва да даде разрешение, тъй като кариерата попада в земеделска земя.Решението обаче пада в съда.

През последната година над 20 млади семейства са се заселили в Маринка заради чистия планински въздух от Странджа планина и морския вятър, който е изключително благоприятен за хора с дихателни проблеми. Ако се построи кариерата, това ще се промени, категорични са хората в Маринка.

Хората в Маринка ще продължат протестите докато не бъде прекратен концесионния договор на фирма „Берил“. Те настояват също находището да бъде премахнато от регистъра на подземните богатства, така че този проблем да бъде решен веднъж завинаги.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук