13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Маринов: За 6 месеца от 5 пасажерски кораба са събрани такси, колкото от 87 товарни

„Никога не е ставало въпрос за затваряне на работни места и съкращаване на хора в Пристанище Бургас.” Това заяви областният управител на Бургас Павел Маринов на среща с представители на синдикатите на порта в залата на областна администрация. Поводът за проведените разговори са опасението на работниците, че ще бъдат съкратени 230 работни места, след като бъде реализиран проектът за Зоната за обществен достъп. Планът предвижда района около Морска гара да бъде отворен за граждани и туристи, а корабните места от 1-во до 4-то да станат от товарни в пасажерски. MarinovПавел Маринов цитира данни от Пристанищна инфраструктура, които доказват, че развитието на част от порта като пасажерско пристанище ще донесе повече приходи, отколкото от товаро- разтоварна дейност.

От началото на 2014 г., за шестмесечието в Пристанище Бургас са постъпили 547 280 лв. от пристанищни такси. От тях 208 000 са от 5 пасажерски кораба, а останалите 330 000 лв. от обработени 87 кораба с товари. Отделно пристанището събира по 6 евро на пасажер или средно от един кораб с 2000 туристи постъпват 12 000 евро, изчисли областният. По думите му няма как да се изпълни искането на работниците да функционират едновременно и пасажерско и търговско пристанище. Ако се търси такъв компромисел вариант трябва да се прави нов план на тази зона.

Генералният план за развитието на пристанище Бургас, както и плана за Зоната за обществен достъп предвижда преструктуриране на съществуващите корабни места. Предвидено е да се обслужват 75 кораба годишно и около 150 000 туристи. Павел Маринов каза още, че ако се реализира проектът в пълния му размер, за обслужването на пасажерската зона ще са нужни не 230, а 750 работници, като част от тях трябва да се преквалифицират. Областният призова да не се политизира въпроса и обеща да отиде на среща с работниците в пристанището, когато го поканят.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук