16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Мария Габриел: Да чуем тихия глас на жените, жертви на насилие

Жените, жертви на насилие, не могат да чакат. Докато те мълчат, ние трябва да говорим, защото знаем защо мълчат – от страх, от вменено чувство за вина, от липса на перспектива. За да им помогнем са необходими смели крачки – силни политически действия, засилена превенция, по-добра защита на жертвите, наказания за извършителите, промяна в социалните нагласи и борба със стереотипите, перспектива за живот след насилието. Това силно послание отправи в Бургас ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел при откриването на Националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!”.

 

8Мащабната кампания е организирана от Мария Габриел в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”. Тя е израз на идеята на евродепутата и Жени ГЕРБ за привличане на вниманието и повишаване на информираността за този тежък проблем за съвременните общества.

 

Кампанията е подкрепена на най-високо европейско ниво в лицето на координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду и еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова.Чрез видео обръщения те благодариха за усилията на Мария Габриел в борбата с насилието над жените и отправиха призив за подписването от всички страни-членки на ЕС на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.

 

Още при старта на поредицата конференции, които ще се провеждат в различни градове, се очертаха множество идеи и предложения за подобряване на превенцията и защита на жертвите на насилие. Правозащитничката Марияна Кацарова, директорът на Фондация „Асоциация Анимус” Надежда Стойчева, председателят на Фондация „Български център за джендър изследвания” Геновева Тишева и основателят на Фондация „Деметра” Диана Видева се обединиха в призива си за подписване и ратифициране на Истанбулската конвенция, която предоставя европейска рамка за защита на жените от насилие и по-специално за преодоляване на домашното насилие. Председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева, Мария Анастасова от ОД на МВР – Бургас и секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Росица Янева представиха добрите практики в борбата с насилието над жените, очертавайки и оставащите предизвикателства.

 

Председателят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов отправи силно послание за по-тесен контакт между отговорните институции и неправителствения сектор по проблема. Това ще спомогне за подобряване подготовката на кадрите, които правят първия контакт с жертвата, за засилване на правната помощ и извеждането на конкретни предложения за законодателна промяна.

 

Ключова цел на кампанията е привличането на мъжете като основни защитници на правата на човека, каквито са правата на жените. Още със стартовата конференция, подкрепата си за кампанията на Мария Габриел заявиха популярни лица от Бургас – бившият футболист от Националния ни отбор Радостин Кишишев и известният актьор Юрий Ангелов. Като посланици на инициативата те призоваха за по-голяма гласност по проблема, очи в очи, за да се преборят жените със страховете си.

 

Кампанията ще продължи една година с конференция във всяка област на страната.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук