10.4 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Маркировката в Странджа е отлична!?

Екопътеките са около 21-22 в Странджа и маркировките са в отлично състояние. Това каза пред „Фокус” – директорът на Природен парк „Странджа“ инж. Димо Димов. По думите му пътеките в Странджа са добре маркирани и обозначени на доброволни начала и няма опасност за тези, които са редовни посетители.

Нередовните посетители обаче лесно биха се изгубили, ако не познават пътеките в планината, видя репортер на zonaburgas.bg. По всичко личи, че инж. Димов отдавна не се е разхождал из управляваната от него територия. Около Царево например туристическите маршрути са десетина. Голяма част от тях са маркирани с пластмасови табелки, върху които е залепено фолио, което би издържало година – две в най-добрия случай. Не знаем колко струва изработването им, но със сигурност е било само временно решение на проблема със зле маркираните територии в най-големия парк у нас.

На места маркировката внезапно изчезва, тъй като част от нея е паднала от дърветата. Практиката за нанасяне на маркировка с боя по големите дървета явно е твърде остаряла за дирекцията на парка, която е заложила на нови несигурни методи. В Национален парк „Централен Балкан“ например се използват само боя и метални табели. Цветните ивици, по които се ориентират туристите, са нанесени върху големи скали или дървета, които се забелязват лесно.

Проблем при преходите в Странджа е и крайно неподходящите места, на които са поставени упътващите знаци. Обикновено маршрутите за туристи преминават през стари пътища на горските стопанства, които са стотици на територията на целия парк. Често се случва при пресичането на два пътя, да няма указваща табелка, която да посочва в коя посока от кръстопътя да продължим. Единственият вариант, който остава на туристите в подобни случаи, е да обследват всички възможности докато не октрият коя е „маркираната“ туристическа пътека, по която трябва да продължат. Ако открият маркировка на 500 метра след кръстопътя ще бъдат истински късметлии.

Много от странджанските пластмасови табелки с фолио са закачени край съвсем прави участъци, които не се пресичат с други пътища.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук