12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Марков: Няма да си пия кафето с Живко Табаков, но очаквам Реформаторите да имат една предизборна шатра

Реформаторският блок ще има един депутат от Бургас. Това прогнозира заместник-председателят на Съюза на демократичните сили и  депутат от 43-то НС  Костадин Марков. Той очаква много сериозна битка за преференциалния вот в листата. „Истинският мажоритарен елемент е преференциалният вот, така че реформаторите отново ще заложат на него в листите си. Даже трябва да се премахне и защитата на водача. Абсолютно всички трябва да се състезават при равни условия. Ние предложихме това, когато се гледаше закона, но не беше прието. Очаквам много силна битка в блока с преференциите .”

По думите му следващото правителство ще бъде дясно-центристко. „Следващият парламент ще бъде много труден. Когато се опитахме да разиграем трети мандат и да съставим правителство един от основните ни мотиви беше, че ще се получи парламент, който трудно ще сглоби правителство . Това се очертава в момента . Възможно е да има много кратък живот следващият парламент. Ще има и външен натиск във връзка с референдума , много е важно какво ще каже съдът, дали ще стане задължителен този мажоритарен избор . Прогнозата ми е , че ще има 6 формации вътре ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, Марешки и Патриотичния фронт. От тук нататък комбинациите не са много. Или ГЕРБ ще се опита да направи дясно- центристко мнозинство, оставяйки в опозиция БСП и ДПС или БСП ще се опита да състави мнозинство, но на тях ще им е много трудно защото ще трябва да изберат или Патриоти или ДПС. И в двата случая гласовете им трудно ще стигнат. Затова прогнозата ми е, че ако има правителство то ще е дясно центристко“.

Марков отрече да има различия с местната организация на България на гражданите, но призна че и имал различия с Живко Табаков . „Не е необходимо да се обичаме . Ако ме питате дали ще си пия кафето с Живко Табаков, няма да си го пия! Нито ще обядвам с него , но нямам нищо против да си развива политиките си и да си развива потенциала , кадено намери за добре”, коментира Марков. Той се надява на тези избори реформаторският блок и България на гражданите да имат обща шатра, а не отделни, както беше на предните парламентарни избори. „ Това да има две отделни предизборни шатри на България на Гражданите и на Реформаторския блок са сигнали, които не работят добре за РБ. Всички останали партии са на едно място”, коментира Марков .

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук