13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Масово напускане на лекари очакват в Бургаската болница

Масово напускане на медицински кадри в Бургаската многопрофилна болница очаква ръководството на здравното заведение. Причината са въведените лимити на заплащане от Здравната каса. 80% от пациентите на болницата в Бургас са приети по спешност. Голяма част от тях са без осигуровки.

д-р Бойко Миразчийски

„От такива пациенти ние трупаме загуби средно на месец от порядъка на 70-80 000 лв. ние имаме от такива пациенти, за които нямаме финансиране”, коментира изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски пред БТВ. В Спешно отделение на ден минават между 60 и 100 пациенти.

Там работят 12 лекари и едва покриват минимума. „Знаете, че не е привлекателно Спешното отделение, стресът е голям, заплащането не е на най-добро ниво. Има опасност, реална опасност има и други специалисти са идвали и са си заминавали”, посочи началникът на Спешното отделение д-р Иван Събев.

Болницата е длъжна да поддържа губещи отделения като „Съдебна медицина“ например, а орязването на парите от Касата с 33%, заради надлимитните плащания ще съсипе здравното заведение.

„До крах, до затруднения, защото ние тогава ще трябва да избираме или да плащаме заплати, или да плащаме консумативите и лекарствата. Нали разбирате, че ако не плащаме заплати, съответно колегите ще напуснат”, заяви директорът д-р Бойко Миразчийски. Към днешна дата задълженията на Бургаската болница са 11 млн. лв., като 7 млн. лв. са просрочени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук