11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Масово отменяме почивки в Гърция

Българите масово се отказват от почивката си в Гърция, чиито фермери вече седмици наред блокират границата ни. В резултат на това страдат не само превозвачите и пътуващите, но и туризмът. В отговор на действията на гръцките фермери гръцките шофьори наложиха вчера пълна блокада на браздата с комшиите, съобщава вестник „Стандарт“.

След като Гърция не можа да овладее собствените си граждани, които с действията на границата с България създадоха големи трудности за зимния ни сезон, българите решиха да бойкотират почивката у съседите. Масови заявки за отмяна на резервациите за почивки в Гърция заливат родните туроператори от няколко дни.

Българите са притеснени от блокадата на границата и се отказват от почивката си. Вчера българските превозвачи наложиха пълна контраблокада в отговор на действията на гръцките фермери. „Всички пунктове вече са затворени – Ивайловград, Златоград, Маказа, Капитан Петко войвода, Кулата, Илинден. Реално границата с Гърция я няма. Докато гръцките фермери не си вдигнат тракторите, няма да има вдигане на блокадата“, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Действията от двете страни на границата обаче сериозно притесняват туристите.

Проверка на „Стандарт“ установи, че вече над 60% от запазените места за почивка у комшиите за периода 3-6 март са освободени с отказани резервации. Хората си отказват и резервациите за Великден – 1 и 2 май, както и за 21 – 24 май. Мнозинството от нашенци са притеснени, че границата ще остане блокирана през целия туристически сезон. За да не провалят почивката си, българите предпочитат да отменят резервациите си за Гърция.

Голяма част от тях се насочват към Турция, малък е интересът към Черноморието ни и планините, обясниха туроператори. Има желаещи за полети със самолет до Атина, но това излиза три пъти по-скъпо. Още повече, че мнозинството от сънародниците ни посещават Северна Гърция, предимно полуостров Халкидики и островите Тасос, Самотраки, и Лимнос. Те са много по-близо до българската граница, отколкото пътуването от гръцката столица. Не малка част от сънародниците ни пък просто решиха да бойкотират гръцкия туризъм и се самоотказват, независимо дали ще има блокада или не по границата. „Няма да ходим в Гърция и да печели техният туризъм за наша сметка“, заканват се хората. Във Фейсбук антигръцки групи никнат като гъби. Призивите да не се посещават южните ни съседи изобилстват. Единствено се конкурират с доста цветисти фрази по отношение на гръцкия народ, манталитет и политика.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук