12.1 C
Бургас
вторник, май 21, 2024

Масов мор на лястовички в Бургас

Множество мъртви лястовички стряскат бургазлии през последните два дни. Част от птиците изглеждат видимо здрави, но въпреки това едва кретат, а опитите им да отлетят остават безуспешни. Орнитолози успокояват, че лястовичките не са заболели. Причина за масовия мор станали ниските температури, които изненадали птичките.

„Те са изключително крехки. В такова време не могат да открият храна. Обикновено остават на едно място, за да се стоплят. За съжаление обаче, много от тях не политат отново. Получихме много обаждания на телефоните на Българско дружество за защита на птиците. Съветваме хората да не гонят птичките, които намират на тераси, в мазета и тавани”, обясниха орнитолози от дружеството.

При желание от наша страна можем да помогнат и като ги захраним с бял червей, въпреки, че лястовицата не е податлива. Нищо не пречи обаче да последваме съвета на орнитолозите от БДЗП.

Оттам допълват, че врабчоподобните са предимно от вида селска и градска лястовица. Срещат се и Червенокръсти представители на семейството, но рядко. „Не са закъснели с миграцията. Точно сега е времето, в което отлитат за Африка. Прелетните видове, които се срещат у нас зимуват предимно в Египет, Алжир , Мароко и Тунис. Надяваме се през следващата седмица температурите да бъдат малко по-високи, за да могат птиците да укрепнат и да отлетят на юг. За съжаление не можем да им помогнем по никакъв начин. Голяма част от популацията, която все още е в страната ни, ще бъде изгубена”, допълниха от БДЗП.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук