14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Мафията ли отвлече Лора заради наследство или тя се крие от приятеля си

Жената, която работи в Гърция, е обявена за издирване от българското МВР, полицаи твърдят, че гаджето ѝ е с психични отклонения

“От септември миналата година не знаем какво става със сестра ми. Изчезна и сме сигурни, че е отвлечена заради наследството, което получи в Гърция”, каза пред Нова тв Елисавета Раева, сестра на безследно изчезналата Лора от Перник.

Мистериозната история с 38-годишната нашенка се заплела преди около година. Перничанката, която е разведена, с две деца, от 6 г. била на работа в южната ни съседка. Основно се занимавала с гледане на възрастни самотни хора. Заедно с нея от година бил и приятелят ѝ Мартин от Горна Оряховица. Той пък се хващал на работа да товари и разтоварва стоки.

“Лора гледаше възрастен професор в Атина, който нямаше семейство, деца или пък други наследници. Един ден се прибра и каза, че професорът й е превел по сметка 1,46 млн. евро от спестяванията си, както и че ѝ прехвърлил на нейно име няколко апартамента. Харесал я и останал доволен от грижите, които полага за него”, разказва приятелят Мартин.

Месец след като Лора се сдобила със солидната банкова сметка, разбрали, че професорът е починал в болница. Сторило им се невероятно, защото не бил тежко болен. “В Гърция има мафия с албанки и българки, която издирва самотни богати възрастни. Тези жени се наемат като санитарки в болниците, за да разберат,

когато постъпи

при тях богат

самотен мъж

Мисля, че Лора е станала жертва на такава мафия”, подозира Мартин.

Сметката с милионите първо била блокирана. Гръцките власти проверявали откъде е дошла тази сериозна сума. След като станало ясно, че няма нищо нередно, вдигнали запора. Тогава Лора и Мартин успели да изтеглят два пъти по 2000 евро и още 1000 евро. Пуснали заявка да изтеглят още 150 хил. евро. “Тогава обаче започнаха стачките, не разрешаваха да се теглят такива суми и не успяхме да получим парите”, твърди Мартин.

Лора получила пък есемес от непознат номер. Текстът бил на гръцки и гласял нещо подобно на “Знаем за парите. Ще убием приятеля ти. Искаме да ни преведеш парите”. Малко след това Лора мистериозно се изпарила.

На 8 септември м.г. Мартин отишъл до магазина и малко след това звъннал по телефона на Лора, която останала вкъщи. Тя не му вдигнала. В същото време получил есемес с текст да си мълчи, защото, ако говорил,

щели да започнат

да ѝ режат

пръстите

Текстът предупреждавал да не се обажда в полицията. Той обаче веднага подал сигнал. Върнал се в България и подал жалба в най-близката дирекция до границата – в Благоевград. Жената обаче е от Перник и за случая са уведомени пернишките полицаи. Те пък са сигнализирали и сектор “Отвличания” в ГДБОП.

“Не вярвам, че нашите служби работят по случая. Майка ми ходи непрекъснато да пита какво става. Казаха ни, че веднага след като сме пуснали жалбите, Лора била открита в Гърция жива и здрава. Казала, че е добре, но не иска да ни вижда. Това са пълни глупости. Тя няма за какво да се крие от нас”, разказва Елисавета пред Нова тв.

Смята, че сестра ѝ отвлечена и някъде я държат, за да я принудят да прехвърли парите на похитителите. “Ако обаче тя им прехвърли сумата, те ще я убият. Защото, ако я пуснат на свобода, тя ще знае кои са и ще ги издаде. Не искам да мисля, че нещо лошо се е случило с нея”, допълва Елисавета.

“Жената е обявена за издирване, включително и международно чрез Шенгенската информационна система. Търси се навсякъде. Данните и нейната снимка са изпратени по всички гранични пунктове, вкарани са в компютрите и веднага би могла да бъде засечена. Всичко, което зависи от нас, сме го направили”, каза говорителят на ОД на МВР – Перник Венцислав Алексов. Категоричен е, че ако жената бъде открита, трябва да се уведоми органът, който я е обявил за издирване, и тя да бъде предадена.

“За последно се чух с дъщеря си през август м. г. Беше си дошла в Перник и един ден отиде до София. Дори взе моя апарат на телефона, но с нейна карта. Вечерта ми се обади и каза, че ще закъснее. Не се прибра и аз започнах да звъня. Чух отсреща мъжки глас. Попита му кой търси Лора и аз казах: “майка й“. Тогава той затвори, но докато продължи краткия ни разговор чувах Лора да плаче. Няма как да объркам гласа ѝ”, разказа майката Снежана. Тя знаела, че дъщеря й е получила някакво наследство, но не повярвала, защото й се струвало невероятно. „Дъщеря ми е, но си признавам, че обича да послъгва и затова не й повярвах. Казах й да си харчи парите“, допълни притеснената майка. След този прекъснат разговор, през следващите дни тя няколко пъти е набирала по телефона дъщеря си. Някой вдигал, но мълчал по десетина минути.

След това нямала никаква връзка с Лора. Едва през декември в дома й се появил Мартин, за да й каже, че дъщеря ѝ е отвлечена.

Дотогава въобще

не знаех за този

неин приятел

Каза ми, че Лора му е казала, ако нещо се случи с нея, да ме потърси и той дойде. Пуснах жалба във Второ РУП-Перник, но оттам ми казаха, че ако имат някаква информация, ще ми се обадят. Не съм получавала никакви есемеси или други обаждания. Лора не знае новия ми номер, но знае този на сестра си, така че би могла да й звънне да й каже, че е добре. От ГДБОП ми казаха, че са я открили в Гърция да живее с нов мъж и, че не иска да се връща. Нямам обяснение обаче защо не ми го каже лично”, гадае майката. Обяснява, че Лора е избягала преди 6 г. в Гърция от бившия си съпруг, от когото има две деца. „Казвала ми е, че той я тормози. Аз бях против брака им и дори дълго време, когато се омъжи не й говорех. Децата са при неговите родители“, допълни майката.

Мартин Мартинов е известен телефонен измамник в Горна Оряховица и е психично болен, страда от личностово разстройство, казаха полицаи пред “24 часа”. Мъжът с прякор Лудия, който е “активен криминален контингент”, е осъждан за измъквани пари от старци по схеми за болни от свински грип роднини, пострадали в катастрофи, златни пирони и др.

Родом е от павликенското село Бутово, но от няколко години пребивавал в свърталището на “ало” измамниците в кв. .“Гарата”. Мартин Лудия е лежал неколкократно в психиатрия. “Той си има някакви фобии, наследявал милиони, искали да го отвличат, да го убиват. Прибраха го тогава в болницата в Церова кория, там взел да буйства. Видях го преди около два месеца, бяха го стабилизирали”, разказа шефът на районното в Горна Оряховица Павлин Лазаров.

Мартин действително е подал жалба в Горна Оряховица, но според ченгетата няма нищо обезпокоително. Лора просто не искала никакъв контакт с него, защото настоявал, че му се полагат пари от наследството.

Въпреки това в Районната прокуратура в Горна Оряховица има образувана преписка по жалбата на Мартин, че приятелката му е отвлечена, а той е заплашван с убийство от мафията. Правени са опити жената да бъде призована, но до момента не е открита на известните адреси. Междувременно тя е обявена за издирване с мярка “установяване на адрес” по искане на нейната майка от декември 2015 г., казаха от прокуратурата.

Миналата седмица преписката в Горна Оряховица е върната на полицията за допълнителна проверка. Трябва да бъдат снети писмени обяснения от Мартин, за да се изясни къде всъщност той е получавал заплахите – у нас или в Гърция, което е извън юрисдикцията на местните разследващи. Междувременно самият жалбоподател вече е изчезнал от железничарския град, а апартаментът, в който живеел, бил продаден.

В Гърция няма подадена официална молба за издирване

Няма подадена официална жалба в Гърция за издирване на 39-годишната Лора, която според думите на приятеля ѝ е получила 1,46 млн. евро и апартаменти от професор, за когото се е грижила в Атина, научи в. “24 часа”.

Молба за издирване не е подавана нито в гръцката полиция, нито в българското посолство в Атина.

Преди време приятелят ѝ Мартин посетил посолството, но поискал само преводач, като обяснил, че иска да отиде с него в полицията. От дипломатическата институция му предоставили списък с лицензирани преводачи и адвокати, след което Мартин повече не е потърсил съдействие. Според информация не е стигнал и до полицията. По време на разговора Мартин посочил различни фамилии на Лора, като впоследствие обяснил, че мафията действа бързо и е сменила фамилията ѝ.

Българската общност в Атина е потресена, тъй като никой не е чувал за тази жена. “Българите в Атина си помагаме. За тази госпожа никой не е чувал. Сестра ѝ казва, че е комуникирала чрез фейсбук. Защо не се е обърнала към гръцките групи на българите тук за помощ?”, коментира г-жа Зорка Михайлова, която е администратор на най-голямата група с над 15 хил. души. “Когато има проблем, всички пишат по групите и така събираме информация, с която помагаме. Много са примерите, които мога да посоча”, допълни още тя.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук