16.5 C
Бургас
неделя, юни 16, 2024

Махат сергиите около църквите в Несебър

Експерти от шест страни обсъдиха в Несебър как да бъдат управлявани градове, които притежават паметници на културата от Световно значение. Това стана по време на конференция на тема „Градско планиране и Проекта за културно наследство на ЮНЕСКО”.

Бяха обсъдени проблеми, свързани градоустройството, опазване, развитие и консервация на паметниците на културата.

 „ Това лято ще бъде премахната агресивната и неадекватна реклама в Стария град, която разваля архитектурата на сградите. Ще бъдат редуцирани преместваемите обекти по чл. 56. Най-вече ще акцентираме на тези, които са около църквите. Това не може да стане веднага, но се върви в тази посока”, заяви арх. Атанас Пинков от общинския отдел “Несебър- световно наследство”.

Кметът Николай Димитров заяви, че ще се търси баланса между опазването на Старинен Несебър и нуждите на жителите на града на ЮНЕСКО. Димитров беше категоричен обаче, че това лято ще бъдат редуцирани преместваемите обекти и сергиите, които са буквално разпънати по къщите в Стария Град.

 „Идеята е тези сандъци, които са по стените на къщите, да бъдат значително намалени. В Плана за опазване и управление на Старинен Несебър те липсват въобще, но ние смятаме, че може да остане по един на къща, но вече в един унифициран вид, за да се отворят фасадите на къщите, които са паметници на културата. Аз мисля, че нашите съграждани вече са наясно, че този град трябва да е в по-добър вид.  Те трябва да печелят, но и да спазват новите правила, залегнали в  План за управление”, обясни кметът на Несебър.

 Във форума беше обсъдена и стартиралата изработка на План за опазване и управление на Старинен Несебър. Предстои да бъде проектиран и нов ПУП на Несебър. 

 По време на международната конференция, в рамките на проекта „В унисон с Европа”, беше представен и проекта „Вяра в Несебър”, чиято цел е две от старинните църкви в Несебър – „Св. Параскева” и „Св. Йоан Кръстител” да бъдат реставрирани.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук