23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Мащабна кампания в Бургас за безопасност на децата в Интернет

В Бургас стартира мащабна кампания за безопасност на децата в интернет. Тя е насочена към най-уязвимата според интернет експертите група – тази на учениците от 5-ти до 7-ми клас. Идеята е до края на годината топ експерти по интернет престъпления да влязат във всички бургаски училища и да обяснят с конкретни примери от практиката си случаи на жертви на агресия или трафик на хора в интернет, както и на набези на педофили. Основната цел на експертите ще бъде да информират децата откъде могат да потърсят помощ при такива ситуации.

Кампанията „Кой стои срещу мен в мрежата“ е съвместна инициатива на Община Бургас, ОД на МВР Бургас и сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ в ГДБОП. Инициативата започва от утре в училище „Братя Миладинови“. Преди старта й за синхронизиране на общи действия, днес кметът Димитър Николов се срещна с Явор Колев – началник на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ в ГДБОП и директорът на ОД на МВР-Бургас Калоян Калоянов.

„Факт е, че компютърните престъпления в интернет, насочени срещу деца нарастват. От друга страна пада възрастта на децата, които ползват интернет и социалните мрежи, което ги прави още по-уязвими. Затова искаме да привлечем доказани експерти в областта на киберпрестъпността и да наблегнем на повишаването на информираността на децата за рисковете, които ги дебнат“, сподели кметът Николов.

„Само от март месец досега имаме заведени 32 досъдебни производства срещу лица, разпространяващи в интернет материали с педофилско и сексуално съдържание, свързано с деца. Наказанието според закона в момента за производство и разпространение на подобни снимки или видео е от 2 до 6 години лишаване от свобода, а за притежание е 1 година. От друга страна – децата трябва да знаят, че веднъж пуснати в мрежата, тези материали не могат да бъдат премахнати или заличени оттам. Сигнали за заплаха в интернет могат да се подават на www.cybercrime.bg“ и spasidete.bg“ заяви Явор Колев от сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП.

Според директорът на ОД на МВР Калоян Калоянов, в Бургас работят добре подготвени спецполицаи в областта на интернет престъпленията. Той допълни, че има тенденция към увеличаване на сигналите за интернет- заплахи спрямо деца от много ниска възрастова група.

В кампанията за безопасността в интернет като лектори, ще се включат още Цветан Русинов – директор на една от най-популярните стратегически игри „Империя Онлайн“, детски психолог, представител на Агенция за закрила на детето и създател на мобилни приложения.

Първото събитие ще бъде на 18-ти септември в ОУ „Братя Миладинови“ от 13.15 часа. Там, както и в останалите бургаски училища, лекторите ще разясняват на учениците какво да направят, когато не знаят кой стои срещу тях в мрежата, към кого да се обърнат, ако станат обект на агресия или неприлични предложения и ще дават практически съвети как да се предпазят.

В момента се разработва безплатно мобилно приложение за смартфон или таблет: protect.me /пази.ме/, което ще предоставя информация и съвети, а при заплаха ще изпраща сигнал до отговорните институции.

В учебните заведения ще бъдат раздавани плакати и брошури и ще бъде монтирана интерактивна кабина с разяснения за сигурността на децата в интернет. Информационни клипове ще се въртят по комуникационните канали на медийния партньор RN, а всеки, който иска да се запознае по-подробно с инициативата може да посети нейната Фейсбук страница: facebook.com/pazi.me

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук