25.4 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

МБАЛ БУРГАС ОБУЧИ 14 БЕЗРАБОТНИ ЖЕНИ ЗА БОЛНОГЛЕДАЧИ

14 жени бяха обучени за болногледачи в МБАЛ Бургас. Обучението се провежда по проекта „Шанс за работа 2013” и е съвместно между болницата и КНСБ. Целта на проекта е трайно безработни лица над 50-годишна възраст да получат нов шанс за реализиране на трудовия пазар. Партньор в програмата е и Бюрото по труда, което изпраща за обучение подходящите лица.

 

Обучението включва няколко етапа: мотивационен курс;  обучение в ключова компетентност – работа в екип; професионална част. Първите два етапа се извършват от специалисти на КНСБ, а професионалната част премина в болницата. За всички присъствени дни, курсистите получават стипендия.

 

От началото на март до днес, в продължение на 300 часа, бъдещите болногледачи научиха основното, което се изисква от тях в тази професия. Темите включваха: хранене на болния, грижа за хигиената, настаняване, помощ при задоволяване на ежедневни нужди, дезинфекция, грижа за психично-емоционалното състояние. Жените имаха възможност да се уверят как става това на практика, тъй като цялото обучение премина в болнични условия.

 

Лектор бе Татяна Пейчева, главна сестра в МБАЛ Бургас, магистър по управление на здравни грижи.

 

Днес бъдещите болногледачки положиха изпит по теория и практическа част. От всички, преминали изпита, 12 ще останат на платен стаж като болногледачи в МБАЛ Бургас. Четири месеца те ще получават минимална работна заплата и ще подпомагат лекарите и медицинските сестри в грижа за болните. Средствата са осигурени по спечеления проект.

 

Същото обучение в момента се провежда в болниците в Карнобат и Средец, които са другите партньори на КНСБ Бургас. Стойността на целия проект, спечелен от КНСБ за цялата страна е 3 млн. и 600 хиляди лева, а всички обучаеми са 1100 души. 850 от тях след края на обучението остават на платен стаж.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук