16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

МБАЛ-Бургас обучи 15 души на основните грижи за лежащо болни пациенти

МБАЛ-Бургас обучи четиринадесет  жени и един мъж на основните грижи за лежащо болни пациенти. Сред тях са техника на изправяне и хранене на пациент, профилактика за недопускане на декубитални рани (разраняване на кожата след продължително залежаване) и познаване на видовете диета според различните заболявания.

Обучението бе проведено по проект „Шанс за работа”, по който МБАЛ-Бургас и КНСБ работят съвместно за четвърта поредна година. Целта на проекта е безработни лица над 50-годишна възраст да получат нов шанс за реализация на трудовия пазар.

Курсът за придобиване на професионална квалификация „Болногледач” включваше общо 300 часа, като за практика  в различни звена  на болницата бяха отделени над 180 часа. Под вещото ръководство  на главната сестра на болницата – Татяна Пейчева, курсиситите трупаха опит в Отделение  по съдова хирургия, Отделение по обща хирургия, Отделение  по нервни болести и Отделение  по  гастроентерология.

Курсът завърши в понеделник с  полагане на изпит в две части – писмен и устен. Той  се  проведе от сестра Пейчева в присъствието на представители на КНСБ. За първа година курсистите трябваше реално да покажат правилните захвати при повдигане на пациент, как се извършва хигиенен тоалет, как се сменя постелъчно бельо и  каква е правилната тренировка при лежащо болни пациенти, за да не се допускат декубитални рани. Курсистите  демонстрираха и теоретични знания за  диетата  при пациенти на диализно лечение, както и какви са основните симптоми на инсулт, диабет, тромбофлебит и др.

Сред преминалите изпита за болногледач бе и Румяна Бакърджиева от Бургас. „За мен професията болногледач е изключително хуманна и уменията, които придобихме тук,  наистина са ключови при грижата за тежко болни пациенти”, каза Румяна.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук