7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

МВР бори корупцията с таблети за катаджиите

МВР ще прави пореден опит да бори корупцията сред полицаите отвътре. Част от ръководството на силовото ведомство представи пред журналисти чисто нов антикоруопционен план, който вече е утвърден от Румяна Бъчварова. Някои от мерките ще бъдат финансирани от фонда „Вътрешна сигурност“ на ЕС и ще се предвижда да влязат в сила най-късно до началото на следващата година.

И този път основно усилията на ръководството на МВР са насочени към корупцията сред катаджиите. Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев обясни, че изготвеният антикорупционен план нямал за цел отново да се отбие номерът. След не повече от 8 месеца, според Филип Гунев, ще заработят голям брой електронни услуги в КАТ, чрез които хората ще могат да подават през интернет заявки за получаване на регистрационни номера, да проверяват и плащат глоби и фишове.

„Ако не успееш да си платиш на този на пътя, ти пробваш след това при тези, които обработват електронни фишове, а ако и там не успееш, пробваш преди да го пратят в НАП, за да не отиде там. Ние сме обхванали целия процес, така че да се елиминират възможностите по цялата верига. Това основно ще стане чрез пълна автоматизация на процеса на санкциониране, като планираме всички екипи на КАТ задължително да работят с таблетни устройства, минимално използване на актове и максимално на фишове, така че още на място да може да се разпечатва от електронно устройство глобата или фишът и вече изцяло да се движи – електронна връзка с НАП и така нататък“, каза той.

Новост в предложените антикорупционни мерки е идеята да се поставят камери върху униформите на служителите от „Охранителна полиция“. „Камери, които служители носят върху себе си. През последните три-четири години в САЩ и Западна Европа те започнаха да стават масови. Ще го въведем пилотно по подобие на камерите с колите, където имаше доста научени уроци“, обясни зам.-министърът.

Гунев допълни още, че в опит да се ограничат корупционните практики, експериментално ще бъдат поставени камери и в някои от патрулите на „Гранична полиция“. Тази мярка ще се отрази и върху борбата с трафика на хора през границата и участието на полицаи в престъпните схеми. Освен това Гунев обясни, че изготвеният план предлага и нови вътрешни правила за неявни проверки сред служителите. Първоначално, на тест за това дали са склонни да приемат подкупи, ще бъдат подлагани служителите на КАТ и „Охранителна полиция“. Криминалистите пък ще бъдат следени за теч на информация. Гунев заяви още, че МВР е готово да направи и нов опит за ротация на полицаите в районните управления, където има съмнение за срастването им с криминалния контингент.

В края на 2013 г. подобна заповед на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев предизвика спонтанни протести сред полицаите от няколко столични участъка, а избухналото недоволство доведе до светкавично отменяне на заповедта. Как настоящото ръководство на МВР ще се справи с въвеждането на така нежеланата ротация, не стана ясно. „Задачата ни е да измислим как да се случи това „, беше лаконичен заместник вътрешният министър./ dariknews.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук