14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

МВР Бургас се скара на медиите, че тирижират „клевети от престъпници“

МВР Бургас се скра днес на бургаскии медии, които шумно отразиха търденията в съда на Диян Гайтанов- Боксьора, че обвинението за сводничество срещу него е «скълъпено» от полицай, с който той е имал спрекчване преди 4 г. От МВР Бургас призовават медиите към обективно отразяване и прецизиране полето за изява, давано на подсъдимите лица и техните защитници.

«Първите страници на печатните издания обикновено са отделени на важни за региона и страната събития, но преотстъпването им за откровени клевети и недоказани обвинения спрямо служители, както от полицейската, така и от правоохранителната система, будят съмнения относно адекватната преценка на отразяваната ситуация», са казва в становището от пресцентъра на полицията.boksiora2.jpg

От МВР Бургас уточняват, че обвиненията се изготвят и защитават единствено от прокурорите, които са и основните ръководители на досъдебното производство. Самото дознание не се отработва от един човек, а от екип специалисти.

Твърденията на Диян Гайтанов, че само един човек е в състояние да „скалъпи“ обвинение, което да се ползва от прокурорите – представители на държавата в последващ съдебен процес и то да издържи пред независимия съд, са повече от несъстоятелни, пораждащи съмнения и уронващи устоите на безпристрастността и справедливостта на правоохранителната система.

От бургаската полиция уточняват още, че инцидентът между полицай в отдел „Досъдебно производство“ към МВР – Бургас – Златко Пеев и Диян Гайтанов – Боксьора от 2007 година е завършил с парична санкция за хулигански действия от Бургаския районен съд.

Последвало е от извънсъдебно споразумение между Гайтанов и Пеев за нанесени леки телесни повреди, при което Диян Боксьора е признал вината си и за да не бъде съден, и се съгласи да заплати на потърпевшия парично обезщетение в размер на 2 000 лв. Това извънсъдебно споразумение не обвързва Златко Пеев в качеството му на длъжностно лице, а като пострадал гражданин.

От МВР припомнят,  че Златко Пеев е сред елитната група на разследващите полицаи в бургаската полиция, нееднократно награждаван за провежданите от екипа му разследвания, отличаван за „Полицай на годината“ през 2006 година, участвайки активно, като методист за разследването на досъдебни производства с правна и фактическа сложност. Получавал е отличните атестации на бургаската юридическа гилдия, чрез многократното награждаване с отличието „Юскеер“.

«Изхождайки от посоченото, Ви призоваваме в бъдещи материали да съобразявате позициите на страните в един казус, придържайки се към обективното и безпристрастно отразяване на истината и прецезирайки полето за изява, давано на подсъдимите лица и техните защитници в медиите», пише в поцията на МВР Бургас

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук