11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

МВР: Внимавайте с пиратките

На четири основни класа се делят пиротехническите средства, които се предлагат на пазара у нас. Към първия се причисляват бенгалският огън, конфетите и фойерверките, които могат да се използват и в затворени помещения, като закупуването им е свободно без оглед на възрастовите ограничения. Това обясни говорителят на Областната дирекция на МВР – Бургас, Цветелина Рандева, цитирана от Агенция „Фокус“. 

За ракетите, пиратките и бомбичките обаче се изисква навършването на пълнолетие, тъй като те са включени към втория клас пиротехнически изделия с увеселителна цел. „Необходимо е използването им да се осъществява само на открито като се спазват определени специални правила за безопасност. Изхвърлянето им през балкони, замерянето или активирането им в затворени пространства е абсолютно забранено”, посочи Рандева.

По думите й, въпреки това обаче всяка година канонади от димни, звукови и светлинни ефекти съпътстват посрещането на Коледа и Нова година, които по традиция за българите се явяват едни от най-ключовите празници. „Не липсват и трагични инциденти с увеселителни изделия, които са приготвени саморъчно в домашни условия. Най-често това са бронз, миниум, дребни предмети като всъщност специалистите, работещи в сферата предупреждават, че подобни пиропродукти, освен откъсване на пръсти, ослепяване, загуба на слух, могат да причинят дори смърт”, каза още говорителят на ОД на МВР-Бургас.

„Подобни могат да са и резултатите при употребата на пироизделията от трети и четвърти клас, ако не съществуваха законови ограничения, закупуването им да се осъществява само от специалисти по пиротехника, които са получили надлежно полицейско разрешение за това”, заяви Рандева и добави, че продуктите от тези два класа се ползват най-вече при театрални постановки, филмови и телевизионни продукти, концерти и шоупрограми.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук